Rootsi kaalub riskigruppide vaktsineerimissoovituste muutmist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix
Seagripivaktsiin Pandemrix Foto: SCANPIX

Soome tervishoiuameti (THL) vaheraport Pandemrix-vaktsiinist ja narkolepsiast sai tähelepanu osaliseks ka naaberriigis Rootsis.

Rootsis ravimite kasutamist teostav järelevalveamet (Läkemedelsverket) tõdes pärast tulemuste avalikustamist, et tulemused kinnitavad kahtlusi vaktsiini ja narkolepsiajuhtude omavahelisest seosest, vahendas Iltalehti.

Läkemedelsverket teatab oma koduleheküljel, et jaanuari keskpaigani on nendeni laekunud 60 raportit narkolepsiajuhtumitest, mis võivad olla seotud seagripi A(H1N1) vaktsiiniga.

Kogu Euroopas on Pandemrix-vaktsiini kasutanud 31 miljonit inimest. Kuna narkolepsia ehk kontrollimatu lühiajalise unevajaduse juhtumeid on täheldatud vaid mõnes riigis, siis Läkemedelsverketi oletusel on juhtunuga seotud mitu erinevat asjaolu.

Ametivõimud ootavad tulemusi Rootsis ja mujalgi Euroopas läbiviidavatest uuringutest, et THLi tulemusi kinnitada.

Läkemedelsverket peab nüüd valitsusega nõu, et kas seoses Soome läbi vidud uuringuga tuleks muuta riskigruppidele mõeldud vaktsineerimissoovistust või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles