Põhiseaduskomisjon koguneb erakorralisele istungile arutama haldusreformi seaduse põhiseaduspärasust

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istungisaal.
Riigikogu istungisaal. Foto: Erik Prozes

Riigikogu põhiseaduskomisjon koguneb esmaspäeval, 29. augustil kell 11 erakorralisele istungile, et anda Riigikohtule arvamus, kas haldusreformi seadus vastab põhiseadusele.

«Komisjon koguneb haldusreformi seadust puudutava küsimuse arutamiseks erakorraliselt, et saaks Riigikohtule edastada oma arvamuse võimalikult kiirelt,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet. «Haldusreformi seadus on Eesti riigi ja omavalitsuste jaoks äärmiselt oluline seadus ning oleks hea, kui vaidlus selle üle saaks võimalikult operatiivselt lahendatud.»

Taotluse hinnata haldusreformi seaduse vastavust põhiseadusele esitas Riigikohtule tänavu juulis Kõpu vald.

Riigikogu võttis haldusreformi seaduse (200 SE) vastu tänavu 7. juunil. Seadus sisaldab endas haldusreformi läbiviimise aluseid ja korda ning see määrab ära kohaliku omavalitsuse miinimumsuuruse ja sellega seotud erandid. Haldusreformi eesmärk on omavalitsuste moodustumine, mis suudavad pakkuda inimestele paremaid avalikke teenuseid, tagada piirkondade konkurentsivõime kasvu ning täita iseseisvalt neile seadusega pandud ülesandeid.

Seaduse kohaselt peaks kohalikus omavalitsuses elama üldjuhul vähemalt 5 000 inimest. Vastavalt eelnõule on kohalikel omavalitsustel kuni 2016. aasta lõpuni aega vabatahtlikeks ühinemisteks ning valitsus maksab sellistele omavalitsustele ühinemistoetust. Ühinemistoetusteks on ühtekokku ette nähtud kuni 80 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles