Vetemaa ründas kehvi, kuid kalleid vanadekodusid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Vetemaa
Enn Vetemaa Foto: Peeter Langovits

Tänasel Postimehe arvamusliidrite lõunal esinenud kirjaniku Enn Vetemaa sõnul ei saa kehvematesse vanadekodudesse sattunud eakad sellist teenust, mida nad võiksid saada – hoolimata sellest, et sinna kulub kogu nende pension.

«On selge, et kõigile ei saa pakkuda parimat – on ju hotellideski sviidid. Võrdsus ei saa kahjuks täna veel olla peaeesmärk, küll saab seda olla õiglus,» rääkis Vetemaa. «Kahtlen eelkõige just kehvema kategooria hooldekodude tarifitseerituses.»

Ta rääkis, et on ka ise üht taolist armetut kohta külastanud. «Toas oli kuus vanainimest. Teadagi, millised aroomid! Seal tuli enimalt vast 5 ruutmeetrit pinda indiviidile,» kirjeldas Vetemaa.

«Ja ei toidetud neid ööbikukeeltega. Vanainimene sööb ju nagunii nirult. Lepib eestlase põlise sousti-kartuli ja räimega. Natuke supilurri ka. Nii ei märgandki ma, et kellelegi oleks vägisi virsikuid või avokaadosid suhu topitud.»

Vetemaa sõnul on oluline just asjaolu, et selle kesisuse juures annavad eakad enda ülalpidamiseks hooldekodule pea kogu pensioni.

Kirjaniku väitel on see teravas vastuolus sellega, kuidas saavad viimasel ajal hakkama kodused pensionärid.

«Me teame, et kodus elavad pensionärid – eriti abielupaarid – tulevad üldjuhul toime üüri, toidu ja ravimitega, millest viimased ju hirmkallid. Olen aga koguni kuulnud – tüüpiline see vast pole, aga siiski – mõnede pensionäride väiteid, et nende elu on parem kui kunagi varemalt. Ja tõsi – eks mõni vanapaar käi korra aastas ka piiri taga ära.»

Vetemaa sõnul on arusaadav, et personal nõuab palka ning näiteks vanadekodu asukate pesu tahab pesemist, kuid ta meenutas, et see käib tänapäeval hoopis teisiti kui aastate eest.

«Aga pole hoopiski igas sellises urkas pidevalt tohtrit, rääkimata gerontoloogist või psühhiaatrist. Ka üks sotsiaaltöötaja tuleb vast tosina patsiendi peale,» kirjeldas ta.

«Kust tuleb see 5000 krooni (eurod pole mul veel käpas), mis nõutakase?» küsis kõneleja.

Ta tõi paralleeli ka enda elutingimustega, kus ta elab viiel, mitte sajaviiel ruutmeetril, ning suvel tuleb üür-soojus-prügivedu kokku tuhat, talvel 3500 krooni.

«Ma ei mõika, kuidas klapib see kokku hooldekodus nõutavate summadega, kusjuures seal reeglina vist ka mees ja naine tuba jagada ei saa, mis on lausa kuritegu.»

Vetemaa sõnul peaks pensionärid, vajadusel koos kõrgemalseisvate erapooletute organitega, korraldama hoolsalt hooldekodu maksumuste järelkontrolli ja tegema auditeid.

Postimehe üheksas arvamusliidrite lõuna oli täna Radisson Blu Olümpia hotellis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles