Politoloog: suure tõenäosusega ei riskita valida kandidaati, kelle toetus avalikkuse seas on ülimadal

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Tõnis Saarts.
Politoloog Tõnis Saarts. Foto: Erik Prozes / Postimees

«Kahtlemata ei tasu meil arvata, et poliitiline eliit kas riigikokku või valijameeste kogusse valima minnes uuringu tulemusi eiraks,» leidis politoloog Tõnis Saarts.

Vahetult enne valimisvoore on 22-protsendiga kerkinud Marina Kaljuranna kannule Siim Kallas. Politoloog Tõnis Saartsi sõnutsi ei ole selles midagi eriskummalist.

«Kallast võetakse kui tõenäolist favoriiti, kellel on tõsised võimalused presidendiks saada,» sõnas Saarts. Saartsi sõnul on tulemustest näha, et toetus on kasvanud nende seas, kellel ehk enne konkreetseid eelistusi ei olnud.

Teiste kandidaatide puhul võib muudatusi siiski näha. Allar Jõksi toetus on langenud. «Võimalik, et see on viimaste nädalate esinemiste ja sõnavõttude tulemus,» sõnas Saarts.

Presidendivalimistel omavad selgeid eelistusi need, kellel on mõnevõrra suurem huvi poliitika vastu ja kes aktiivselt ka poliitikaelus toimuval silma peal hoiavad. «Teadlikuma seltskonna jaoks tekitasid Jõksi avaldused pahameelt ja lõid negatiivse fooni.»

Saarts nentis, et Mailis Repsi puhul on näha, kuivõrd tõsiselt ta presidendirallil osalemist võtab. «Kui ta esialgu kandidaadina välja käidi, ei suhtunud avalikkus temasse väga tõsiselt ning kuni ta kandideeris Savisaare vastu, ei võtnud vastasleer teda väga tõsiselt. Hoiakud on aga ajapikku muutunud.»

Marina Kaljurand ei ole viimastel kuudel avalikkuse ees silma paistnud ei negatiivses ega ka positiivses võtmes.

Eiki Nestor paistab Saartsi sõnul teiste kandidaatidega võrreldes ehk vähem karismaatiline. «Ka sotsid ise kalduvad pigem teiste kandidaatide poole ning praeguses olukorras ei nähta liialt suurt võimalust, et Nestor osutuks valituks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles