Tallinna lennujaamas tegi reisija pommiähvarduse (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna lennujaamast evakueeriti täna hommikul inimesed, kui veidi enne kella 6 teatas Hispaania kodanik Damian Rubiales Carrasco turvakontrolli läbides, et tal on pagasis lõhkeseadeldis. Lennujaamast midagi kahtlast ei leitud.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Seiko Kuik ütles hommikul kella 9 paiku Postimehele, et sündmus on lahenenud ja ähvardaja kinni peetud.

Täna veidi enne kella 6 ütles lennujaamas turvakontrolli läbiv Hispaania kodanik turvatöötajatele, et tema pagasis on lõhkeseadeldis.

Politsei reageeris koheselt ja sõitis lennujaama viie patrulliga. Politseinikud pidasid 33-aastase mehe kinni. Demineerijad alustasid mehe pagasi ja lennujaama kontrollimisega.

Mõni minut pärast kella 6 oli evakueeritud ligi 200 inimest. Kella 6.25-ks oli lennujaam ülekäidud ning lõhkeseadeldist ei olnud.

Mees sai koheselt karistada

33-aastane Hispaania kodanik Damian Rubiales Carrasco peeti kinni ja täna pärastlõunal viidi ta juba kohtu ette. Mehe suhtes alustati kriminaalmenetlust avaliku korra raske rikkumise paragrahvi alusel. Avaliku korra raske rikkumise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Harju maakohus mõistis Carrascole nelja kuu pikkuse vangistuse tingimisi üheaastase katseajaga. Mees ise väitis, et ta tegi lihtsalt nalja. 

«Esialgse info järgi tegi mees väga tõsisel teemal nalja, mõtlemata, mida öeldu kaasa toob. Avalikus kohas lõhkeseadelise või mõne muu relvaga ähvardamine toob tõsised tagajärjed. Politseinikud, demineerijad, pääste- ja kiirabitöötajad reageerivad sellistele väljakutsele suurte jõududega ja tagavad, et inimeste elud ei oleks mingil viisil ohus. Seetõttu oli ka loomulik, et reisijad evakueeriti sündmuse lahenemiseni,» rääkis Põhja prefektuuri operatiivjuht Raavo Järva.

Järva lisas, et kell 6.25 lubati inimestel lennujaama naasta.

Muusik Saimi Kortelainen oli täna hommikul lennujaamas, kui pommiähvardus tehti. «Minu lend väljus kell 6.05 ja olin juba turvakontrolli läbinud. Ma ei teadnud juhtunust enne Postimehe lugemist midagi. Väravate alal midagi kahtlast märgata ei olnud, kui välja arvata, et pardale lubamine viibis tavapärasest ohtralt kauem,» kirjeldas ta.

Tallinna lennujaama lennuinfo järgi lennud toimuvad. Tühistatud on vaid kell 10.45 Türgist Antalyast saabuma pidanud lend ja kell 11.45 Antalyasse väljuma pidanud lend.

Tallinna lennujaama kommunikatsioonijuht Priit Koff kinnitas, et hommikune intsident ei ole kuidagi lennuliiklust mõjutanud. «See kõik käis suhteliselt kähku,» kirjeldas Koff.

Evakueeriti ainult lennujaama avatud alal olnud inimesed. Lennueelse julgestuskontrolli läbinud reisijaid ei evakueeritud. Samal ajal väljusid kõik hommikused lennud ja ähvardus lennuliiklust ei seganud.

Mäletatavasti helistas ööl vastu 25. juulit pärast kella kaht Tallinna lennujaama ja kaitsepolitseisse end Daeshi liikmeks kutsuv mees, kes teatas kavatsusest õhkida nädala jooksul Tallinnast Saksamaale suunduv lennuk.

Helistajat pole siiani tabatud.

Hea lugeja, kui olid täna varahommikul Tallinna lennujaamas, siis anna endast teada aadressil online@postimees.ee või telefoninumbril 507 3066.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles