Valimiskomisjon registreeris presidendikandidaadid (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond esitas valimiskomisjonile presidendikandidaadiks Mailis Repsi.
Keskerakond esitas valimiskomisjonile presidendikandidaadiks Mailis Repsi. Foto: Eero Vabamägi

Valimiskomisjon registreeris täna toimunud koosolekul vabariigi presidendi valimise kandidaatideks riigikogu esimeses hääletusvoorus Mailis Repsi, Allar Jõksi ja Eiki Nestori.

«Kõik kolm kandidaati on sünnilt Eesti kodanikud, nad on kinnitanud oma nõusolekut vabariigi presidendiks kandideerida ning neil oli täidetud seadusest tulenev nõue omada vähemalt 21 riigikogu liikme toetust,» sõnas valimiskomisjoni esimees Meelis Eerik.

Repsi esitasid presidendikandidaadiks 27, Jõksi 21 ja Nestori 43 riigikogu liiget.

Presidendivalimiste esimene voor toimub riigikogus homme, 29. augustil kell 13. Valituks osutub kandidaat, kes kogub vähemalt riigikogu 2/3 koosseisu ehk 68 saadiku toetuse.

Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, korraldatakse teisipäeval kell 12 teine hääletusvoor, kuhu saab kandidaate registreerimiseks esitada sama päeva hommikul kell 8–10. Valimiskomisjoni koosolek, kus registreeritakse kandidaadid teise hääletusvooru, toimub kell 11.

Kui ka teise vooru järel president ei selgu, toimub samal päeval kell 16 kolmas voor, kuhu pääsevad teises voorus kaks enim hääli saanud kandidaati.

Kui presidenti riigikogus ei valita, kutsub riigikogu esimees kokku valimiskogu, mis koosneb 101 riigikogu liikmest ning 234 kohaliku omavalitsuse volikogu esindajast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles