Fotod: poliitikud peavad enne teist presidendivalimiste vooru läbirääkimisi (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Presidendivalimiste esimese hääletusvooru järel riigikogus said erakondade läbirääkimised suurema hoo sisse ja tänane õhtu tuleb poliitikute jaoks üsna töine.

Esimese hääletusvooru järel tekitas enim küsimusi, kuhu kadusid Eiki Nestori (SDE) hääled. Nimelt nägi Reformierakonna ja SDE kokkuleppe ette, et Nestor saab esimeses voorus 45 häält ja Siim Kallas teises voorus sama palju. Nestor sai tänasel hääletusel aga vaid 40 häält. 

Kella 15.30 paiku lõppes Toompeal SDE fraktsiooni koosolek. Fraktsiooni esimees Andres Anvelt ütles esimese vooru hääletustulemust kommenteerides, et Reformierakonnast läksid hääled jalutama, mis näitab, et reformierakondlased mängivad oma erakonnas topeltmängu.

Anvelt kinnitas siiski, et SDE otsust hääletamistulemus ei muuda ja homme toetavad sotsiaaldemokraadid Siim Kallast.

Seejärel kohtus SDE esimees Jevgeni Ossinovski Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivasega, kellelt Ossinovski aru päris. SDE esimees ütles pärast kohtumist Postimehele, et Rõivase kinnitusel läksid Nestori hääled lippama Reformierakonna fraktsioonist.

Samal ajal toimusid Vabaerakonna ja Keskerakonna fraktsiooni kohtumised. Viimasele ilmus kohale ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. Vabaerakonna fraktsiooni ukse taga oli näha Siim Kallast ja Allar Jõksi.

Praeguseks on kindel, et Vabaerakonna ja IRLi saadikud esitavad Allar Jõksi kandidatuuri ka presidendivalimiste teise vooru. Samuti on Keskerakonnal allkirjad koos, et toetada homses valimistevoorus endiselt Mailis Repsi.

Täna päeval toimunud esimeses voorus jäi president valimata ja uuesti kogunetakse riigipead valima homme, 30. augustil kell 12 ja vajadusel ka kell 16. Kui presidenti riigikogus ära ei valita, hakkavad riigipead otsima valimiskogu liikmed. Tõenäoliselt saab see toimuma 24. septembril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles