Rahvaliit: valitsus loob võimaluse RMK hiilivaks erastamiseks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigimetsa Majandamise Keskuse peahoone..
Riigimetsa Majandamise Keskuse peahoone.. Foto: Toomas Huik.

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni juhi Karel Rüütli hinnangul annavad valitsuse ettevalmistatud seadusemuudatused võimaluse Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) hiilivaks erastamiseks ning riigivara kantimiseks.

Rahvaliidu fraktsioon avaldab kahetsust, et valitsus on algatanud looduskaitse organisatsioone kaasamata uue seaduse, kuhu lisatakse need sätted, mis avalikkuse vastuseisu tõttu metsaseadusest välja jäeti, vahendas fraktsiooni pressiesindaja.

Riigikogule on lisaks metsaseadusele esitatud metsaseaduse, keskkonnatasude seaduse ja riigi eraõiguslikes juriidilistes isikutes osalemise seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis annab õiguse RMK-l luua äriettevõtteid ning kanda RMK tulud kogu ulatuses riigi eelarvesse.

Kui kehtiva seaduse kohaselt võib RMK tuludest riigieelarvesse kanda 26 protsenti, siis uue seaduse kohaselt võib jooksvate kulude katteks kanda kogu RMK tulu riigieelarvesse.

«Juba 2009. aastal plaanitakse eelarvesse kanda 680 miljonit krooni, mis seab ohtu riigimetsa kui meie ühisvara kaitse,» märkis Rüütli.

Teise olulise muudatusena delegeeritakse ministri vastutus RMK nõukogule, kuid selline vastutuse delegeerimine ei ole Rahvaliidu hinnangul Eesti õigusruumile kohane. Antud muudatustega luuakse olukord, kus RMK ülesanded antakse järk- järgult loodavatele äriettevõtetele, kuid viimaste vara ei kuulu enam riigile.

«Sisuliselt annab selline muudatus võimaluse RMK hiilivaks erastamiseks ja riigivara kantimiseks,» märkis Rüütli. Ta lisas, et sellisel juhul ei kanna ka minister enam poliitilist vastutust.

Rüütli hinnangul näitab selline tegevus, et keskkonnaministeerium ei soovinud saavutada kooskõla looduskaitsjatega ning esitas ühe seaduse asemel kaks seadust.

«Metsaseadusest jäeti välja sätted, mis pälvisid avalikkuse pahameele, kuid
riigikogule esitatud teine seadus sisaldab just neid sätteid,» ütles Rüütli.

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsioon nõuab  sellise tegevuse lõpetamist kohe ning erakonna väitel toetab seda ka üle 50 000 eestimaalase, kes andsid allkirja riigimetsa kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles