Ligi kolmandiku ordenitest saavad kultuuriinimesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Kaljuste ja Guido Kangur.
Ülle Kaljuste ja Guido Kangur. Foto: Lauri Kulpsoo

99 tänavu antavast riiklikust teenetemärgist saavad ligi kolmandiku kultuuriinimesed - mitu näitlejat, kirjandusteadlast, ajakirjanikku, kunstnikku ja muusikut.

Näitlejatest saavad tunnustuse Ugala teatri pikaaegne näitleja Leila Säälik, Vanemuise teatri näitleja Aivar Tommingas, Eesti Draamateatri näitlejad Ülle Kaljuste ja Guido Kangur. Valgetähe IV klassi teenetemärgi saab ka Eesti Nuku- ja Noorsooteatri direktor ja interaktiivse nukumuuseumi eestvedaja Meelis Pai.

Teenetemärgi saavad tunnustatud ooperilaulja, koloratuursopran Margarita Voites, armastatud koorijuht ja Tartu Poistekoori asutaja Uno Uiga. Autasu saab ka Kihnu Virvena tuntud rahvalaulik Virve-Elfriide Köster.

Kunstnikest tunnustab president üht Eesti staažikamat graafikut ja raamatuillustraatorit Avo Keerendit, skulptor Mare Mikofi ning Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessorit ja Eesti üht tuntumat keraamikut Leo Rohlini.

Valgetähe teenetemärgi saab keeleteadlane ja Eesti Keelenõukogu esimees professor Birute Klaas, semiootik ja Tartu Ülikooli professor Peeter Torop ning Tallinna Ülikooli professor, Mihhail Bulgakovi loomingu uurija Irina Belobrovtseva. Valgetähe ordeni saab viiulipedagoog Ivi Tivik.

Eesti kirjanduselu rikastamise eest premeerib president kriitik Kajar Pruuli, Tallinna Linnamuuseumi kauaaegset direktorit Maruta Varrakut, luuletajat Indrek Hirve, kirjanikku, tõlkijat ja kultuurivahendajat Jelena Skulskajat, luuletajat ja kirjanduskriitikut Joel Sanga, ajakirja Akadeemia toimetajat ning ajaloo- ja kultruuriuurijat Mart Oravat.

Samuti saavad teenetemärgi ajakirjanikud: ajalehe Põhjarannik peatoimetaja Erik Gamzejev, muusikaajakirjanik Immo Mihkelson ning kirjanik, ajakirjanik ja loodushoiu populariseerija Vladislav Koržets.

Presidendi kantselei teatel tänab ja austab Eesti oma kirjanikke, muusikuid, kunstnikke, näitlejaid, koorijuhte, sest nende loominguline tegevus on teinud meid kõiki rikkamaks.

President Toomas Hendrik Ilves annab teenetemärgid üle 23. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles