Riigikogu aseesimees saatis hääletussedelite pildistamise tõttu valimiskomisjonile murekirja (25)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletussedel.
Hääletussedel. Foto: Aivar Sõerd

Riigikogu aseesimees ja Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Helir-Valdor Seeder saatis vabariigi valimiskomisjonile pöördumise, milles kahtlustab, et saadikud, kes pildistasid enda hääletussedelit ja postitasid selle sotsiaalmeediasse, rikkusid oma tegevusega salajase hääletuse põhimõtet.

«Presidendi valimised riigikogus peaksid olema poliitilise kultuuri eeskuju. Pöördun teie poole aga murega, mis eelnevat ei kinnita,» kirjutas Seeder valimiskomisjoni esimehele Meelis Eerikule.

Ta juhtis tähelepanu, et vastavalt presidendi valimise seaduse paragrahv 1 lõikele 3 valitakse president salajasel hääletusel. 

«Eilsel esimesel hääletusvoorul on mitmed riigikogu liikmed jäädvustanud oma tahteavalduse ja seda avalikkusele esitanud. Ajakirjanduse vahendusel olen teada saanud, et mitmes riigikogu fraktsioonis on arutatud või kavatsetakse arutada kollektiivse hääletuse fikseerimiseks pildistamise kohustust mobiiltelefoniga, et seda hiljem kokkuleppe alusel esitada,» põhjendas Seeder oma muret.

Seetõttu palus Seeder valimiskomisjonil vastata kolmele küsimusele:

1.Kas vabariigi presidendi valimise seaduses sätestatud hääletamise salajasuse nõudega on kooskõlas isikute omapoolne tahteavalduse esitamine valimissedeli pildistamise kaudu?

2.Kas vabariigi presidendi valimise seaduses sätestatud valimise salajasuse nõudega on kooskõlas võimalikud kollektiivsed kokkuleppelised või kohustavad otsused riigikogu liikmetele jäädvustada oma tahteavaldus valimiskabiinis ning hiljem esitada seda fraktsiooni või muu kogu liikmetele või avalikkusele?

3.Kas valimiste salajasuse nõude ulatusliku rikkumise puhul võib arvesse tulla presidendi valimise kehtetuks tunnistamine ning seetõttu on asjakohane kutsuda üles Riigikogu fraktsioone ja liikmeid sellest hoiduma?

Komisjon: oma valiku avalikustamine võib teisi survestada

Vabariigi valimiskomisjon teatas tänahommikuse koosoleku järel vastuses pöördumisele, et vastavalt põhieseadusele valitakse president salajasel hääletusel ning valimiskomisjoni kui hääletamise korraldaja kohustus on tagada tingimused salajaseks hääletamiseks. See tähendab, et valija hääletab anonüümse hääletamissedeliga ning hääletamissedel täidetakse hääletamiskabiinis.

«VVK kontrollib Vabariigi Presidendi valimistel hääletamiskeskkonda, v.a hääletamissedeli täitmise hetke kabiinis. Iga valija hääletab hääletamiskabiinis ise. VVK-l puuduvad täiendavad võimalused kontrollida valija käitumist hääletamise hetkel, sest valija tegevuse jälgimine hääletamiskabiinis läheks omakorda vastuollu valimiste salajasuse põhimõttega,» leiab komisjon oma vastuses.

Sealjuures rõhutab komisjon, et aalajasuse põhimõtte rakendamine on ka hääletaja ülesanne. «Vastuolu salajasuse põhimõttega võib tekkida oma valikut kolmandatele isikutele avalikustades, kuna võib seada surve alla teised hääletajad, kellelt võidakse oodata sedasama,» leidis valimiskomisjon.

«VVK on seisukohal, et igasugused kokkulepped oma valiku tõendamiseks pärast hääletamist ei saa olla hääletamisel osalejatele siduvad. Riigikogu liige lähtub hääletamisel vaba mandaadi põhimõttest ja oma südametunnistusest.»

Seetõttu kutsub valimiskomisjon hääletajaid üles järgima põhiseaduses ja Vabariigi Presidendi valimise seaduses sätestatud hääletamise salajasuse põhimõtet.

Selfie sedeliga

Ka tänane Järva Teataja kirjutab, kuidas kaks Järvamaalt Toompeale valitud saadikut tegid oma valimissedelist foto.

Kohe, kui riigikogu suures saalis olid eile hääled kokku loetud ja selge, et riigipea jäi valimata, postitas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadik Jaak Madison Twitterisse pildi oma valimissedelist, millelt on näha, et tema häält ei saanud ükski kandidaat.

Nagu Jaak Madison, jäädvustas salajasel hääletusel oma valikut ka Reformierakonna liige Kristjan Kõljalg. Ta saatis pärast esimest valimisvooru Järva Teatajale pildi endast valimiskabiinis koos valimissedeliga, millelt on näha, et Kõljala hääl läks Nestorile. «Mingit käsku sedelit pildistada ei olnud, ise tegin igaks juhuks,» kinnitas ta. Loe lisaks.

Reformierakonna liige Kristjan Kõljalg tegi valimiskabiinis endast koos valimissedeliga pildi, nii et teda sõnamurdmises süüdistada ei saa.
Reformierakonna liige Kristjan Kõljalg tegi valimiskabiinis endast koos valimissedeliga pildi, nii et teda sõnamurdmises süüdistada ei saa. Foto: Erakogu
Ka Aivar Sõerd postitas foto oma hääletussedelist.
Ka Aivar Sõerd postitas foto oma hääletussedelist. Foto: Aivar Sõerd
Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles