Rõivas: Kaljuranda üle parda ei visata (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann

Peaminister ja Reformierakonna esimees Taavi Rõivas kommenteeris «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, et Marina Kaljuranda üle parda ei visata, kuid erakonna juhatus võtab vastu otsuse, keda nad erakonnana valimiskogus toetavad, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Rõivas ütles, et Reformierakond võtab juhatuses vastu otsuse, keda valimiskogus toetada ja siis peab kandidaadile jääma aega, et teha kampaaniat. «Aga nüüd läheb asi märksa tõsisemaks,» lisas Rõivas intervjuus.

Otsus valimiskogu kandidaadi osas tuleb pigem varem

Rõivas ütles täna Postimehele, et erakonna otsus valimiskogu kandidaadi osa tuleb pigem varem kui hiljem. Kas seda otsustatakse tänasel erakonna juhatuse koosolekul, Rõivas veel öelda ei soovinud.

Rõivase sõnul ei olnud Marina Kaljurannaga tema valitsusse astumisel mingeid kokkuleppeid presidendivalimiste teemal, aga samuti usub ta, et Kaljuranna tööd valitsuses tänane Reformierakonna juhatuse otsus ei mõjuta, rääkis ta «Aktuaalsele kaamerale».

«Arutame seda juhatuses, mis on mõistlik, samas ei saa eitada, et Kaljurannal on avalikkuses suur toetus ja seda ei saa ignoreerida, aga avalikkuse suurt toetust on väga raske patta panna, kui ei saa teiste erakondade toetust,» märkis ta.

Siim Kallas ütles täna pärast presidendivalimiste riigikogu kolmandat vooru, et tema toetab Taavi Rõivast ning Taavi Rõivas toetab teda. Rõivas kinnitas, et on teinud seda juba 20 aastat, kuid lisas, et valimiskogus kandideerimist silmas pidades tuleb ära oodata siiski erakonna ühine otsus.

Siiski sahistatakse, et presidendivalimiste kolmandas voorus läks Reformierakonnast kuni kaheksa häält Kallase tagant ära. «Pigem läks neli-viis häält,» märkis Rõivas, kelle hinnangul oli see n-ö õlamüks sotsiaaldemokraatide poolt selle eest, et Eiki Nestor kogus eile riigikogu esimeses valimisvoorus vaid 40 häält.

Kui täna peetud riigikogu teises valimisvoorus toetas Kallast 45 riigikoguliiget, siis kolmandas voorus vaid 42.

Reformierakonna hääled sai täna Kallas

«Miks ma võin seda nii kindlalt öelda on see, et meil oli täna hommikul erakonnakaaslastega usalduslik vestlus. Seetõttu saan ma ka kindel olla, et meie hääled olid täna Siimu taga,» selgitas Rõivas Postimehele.

Rõivase sõnul oli eilne valimistulemus tema jaoks ebameeldiv üllatus, kuid ta ei saa riigikogu liikmetele midagi ette heita sellepärast, et nad hääletasid oma südametunnistuse järgi.

«Parteidistipliin ei saa olla kuidagi tugevam põhiseadusest. Mida ma saan neile inimestele ette heita on see, et nad ei olnud eile hommikul ausad ja ei öelnud, et nad Eiki Nestori toetuseks oma häält ei anna,» sõnas Rõivas ning lisas, et talle on indikeeritud justkui oleks Nestori poolt hääletamata jätnud ka keegi sotsiaaldemokraatlikust erakonnast.

Rõivase sõnul on ta häälte kaduma mineku osas rääkinud ka Marina Kaljurannaga ning Kaljurand kinnitas, et tema polnud sellisest otsusest teadlik.

«Kui Marina Kaljuranna toetajad soovisid sellega suurendada tema võimalusi presidendiks saada, siis kahjuks kukkus see ilmselt vastupidi välja,» lausus Rõivas.

Rõivas kutsub erakondi veel kord koostööle

Rõivas ütles intervjuus «Aktuaalsele kaamerale» veel, et valimiskogusse minnes peab vähemalt vähemalt kolm erakonda olema valmis leidma ühise kandidaadi, mistõttu kutsub ta erakondi veel kord koostööle.

«Kõige olulisem on see, et ma veel kord kutsun kõiki erakondi koostööle,» ütles Rõivas. «Nüüd, kui lähme valimiskogusse, peab vähemalt kolm erakonda olema valmis leidma ühise kandidaadi. Peab olema ka opositsiooni osalus, muidu jääb hääli väheks.»

Siim Kallas sai riigikogu kolmandas hääletusvoorus  42 häält, mida on oodatust vähem. Teises voorus toetas teda 45 riigikogu liiget. Mailis Repsi poolt hääletas riigikogu viimases voorus 26 saadikut. Teises voorus sai ta 32 häält.

Kuna presidenti ei valitud, jätkuvad valimised valimiskogus 24. septembril.

Valimiskogu koosneb 101 riigikogu liikmest ja 234 kohalike volikogude esindajast, kelle volikogud peavad valima hiljemalt 17. septembriks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles