Eesti õhuruumi valvavad Saksa õhuväelased

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa õhujõudude hävitaja Eurofighter
Saksa õhujõudude hävitaja Eurofighter Foto: SCANPIX

Täna andsid Ämari lennubaasis peetud tseremoonial Ühendkuningriigi õhuväelased Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamise üle samuti hävitajaid Eurofighter kasutavatele Saksa õhuväelastele.

Tseremoonial osalesid president Arnold Rüütel, kaitseminister Hannes Hanso, kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras, Saksa ajutine asjur Reinhard Wiemer ja Ühendkuningriigi kuningliku õhuväe Eurofighter Typhoonide üksuse ülem brigaadikindral Ian Duguid.

«Tahan kõigile meenutada, et kõigest kolm aastat tagasi Ämaris roteeruvaid liitlasvägesid polnud ning me elasime täiesti teises julgeolekuolukorras. Kinnitan teile, et teie kohalolek saadab tugeva signaali NATO ühtsusest ja kohanemisvõimest ning kindlasti ei võta me teie antud panust iseenesest mõistetavana,» ütles kaitseminister Hannes Hanso. «Olen väga tänulik teie loodud turvatunde eest, mis mõnikord on kaunis valjuhäälne. Teod räägivad rohkem kui sõnad.»

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras andis Ühendkuningriigi õhuväelastele üle Balti õhuturbemissiooni medalid ja tänas neid Eesti ja teiste Balti riikide õhuruumi turvamise eest.

Saksa õhuvägi asub Ämarisse õhuturbemissioonile juba kolmandat korda. Eile Ämaris maandunud hävitajad kuuluvad Saksa õhuväe 74. taktikalise lennuüksuse koosseisu ning nende kodulennuväljaks on Neuburgi lennubaas Doonau ääres Baieris.  Hävitajad on Ämari lennubaasis valves ööpäevaringselt, tehes regulaarselt treeninglende ning vajadusel tuvastuslende. Viimased neli kuud Ämaris baseerunud Ühendkuningriigi kuningliku õhuväe 140. ekspeditsiooniüksuse lennusalk pöördub tagasi Šotimaale Lossiemouth´i lennubaasi.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras 2004. aasta 29. märtsist, mil Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumisel pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus. Viimased neli kuud oli seal õhuturbevalves Portugali lennusalk, kellelt võtab rotatsiooni üle Prantsuse õhuväe üksus. Prantslaste relvastuses on hävitajad Mirage 2000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles