Keskerakonna büroos avastati Priit Toobali väljastatud garantiikiri 450 000 eurole (3)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Liis Treimann

Keskerakonna büroos avastati kaks päeva tagasi paber, milles partei endine peasekretär Priit Toobal on erakonna nimel väljastanud ligi poole miljoni euro suuruse garantiikirja.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid selgitas Postimehele, et erakond paberit kindlasti väljastanud ei ole. «Allkiri on antud erakonna nimel, aga suure tõenäosusega erakonna juhatus pole sellest midagi teadnud,» ütles ta.

Postimehe andmetel on garantiikiri väljastatud 450 000 euro ulatuses. Karilaid kinnitas, et summa jääb sellesse suurusjärku. Ta märkis, et parteil ei tule summat lähima aasta jooksul siiski tagasi maksta.

«See on nüüd välja tulnud ja erakonna juhatuse liikmed, kes seda teavad, täidavad oma hoolsuskohustust. Me tahame võimalikult palju läbipaistvust saada, miks see on allkirjastatud, kas sellele on juhatus andnud volituse, milline õiguslik tähendus ja finantsiline mõju sellel meie eelarvele on,» rääkis Karilaid.

Keskerakonna juhatus koguneb esmaspäeva õhtul, et garantiikirja kohta selgust saada ja arutada erakonna finantsseisu. «Me tahame saada tekkinud küsimustele vastuseid,» lausus Karilaid.

Karilaid loodab, et paber ei vii erakonda rahalistesse raskustesse.

Keskerakonna juhatusse kuuluv Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart ütles, et tema ei saa kinnitada, kas garantiikiri oli väljastatud Keskerakonna kampaaniameister Paavo Pettai ettevõttele nagu väidetakse või mitte, kuna tema seda ei tea. «Me initsieerisime selle koosoleku, et oleks selge pilt, aga praegu seda pilti ei ole lihtsalt,» lausus ta.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles, et erakond ja erakonna esimees ei anna enne esmaspäeval toimuvat koosolekut täiendavaid kommentaare. «Pärast seda, kui juhatus on saanud arutada ja asjaoludega tutvuda, on võimalik öelda, kui tõsine see on ja millised need asjaolud täpsemalt on ning millised saavad olema edasised sammud,» lisas ta.

Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone ja endine peasekretär Priit Toobal ei ole täna kommentaarideks kättesaadavad olnud.

Oudekki Loone lubas tänavu mais Keskerakonna peasekretäriks saades esimese asjana ette võtta erakonna rahalise seisundi kontrollimise. Loone kinnitas toona, et vajadusel palgatakse partei majandusseisu hindamiseks ka erapooletu audiitorfirma.

Keskerakonna juhatuse liikmetele saadetud kiri muutmata kujul:

Juhatuse liikmetele on juristide poolt esitatud dokumendid, mis näitavad, et erakonna nimel on võetud kohustusi, mille võtmiseks meile teadaolevalt erakonna juhtorganid pole andnud volitusi. Tegemist on suurtesummadega, mis lähiajal võidakse erakonnalt välja nõuda. Väidetavalt on antud probleemiga pöördutud erakonna esimehe ja peasekretäri poole, kuid vastust pole saadud.

Vastavalt seadustele ja erakonna põhikirjale on taoliste probleemide ilmnemisel juhatuse liikmetel kohustus need tõstatada ja lahendada. Juhatuse liikmed vastutavad solidaarselt kohustuste eest vajadusel ka isiklikevahenditega.

Seepärast kutsume kokku erakorralise Eesti Keskerakonna juhatuse koosoleku, et arutada küsimust, sealhulgas erakonna finantsauditi läbiviimist, 05. septembril kl 18 Eesti Keskerakonna büroos, Toomrüütli 3/5. Küsimuson kiireloomuline.

Päevakord:

1. Erakonna rahalistest kohustustest. Ettekandjad peasekretär Oudekki Loone

esimees Edgar Savisaar

finantssekretär Kalev Kallo

2. Erakonna finantsauditi läbiviimisest. Ettekandja peasekretär Oudekki Loone

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles