Fotod: Assar Paulus läheb kokkuleppe järgi seitsmeks aastaks vangi (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtu suurimas saalis loeti täna ette Assar Pauluse ja tema juhitud kuritegeliku ühenduse liikmete riigiprokuratuuriga sõlmitud kokkulepe ja selles sisalduvad karistused. Kokkuleppe peab kinnitama veel kohus.

Jõugu ninamees Assar Paulus läks prokuratuuriga kokkuleppele seitsmeaastase vanglakaristuse peale. Pärast seda, kui kohtusaalis lepe ette loeti, küsiti mehelt, kas ta on sellega nõus. Paulus oli. «Aitäh!» ütles ta asja kokkuvõtteks ja istus pingile tagasi.

Vanglakaristusest on mees ära kandnud juba rohkem kui kaks aastat, mil ta on olnud vahi all. Paulus peeti kinni 14. aprillil 2014. Süüdistus esitati grupeeringule 2015. aasta veebruaris.

Assar Paulust kohtus esindav Küllike Namm ütles, et kui see karistus poleks tema kliendile sobinud, poleks ta sellele alla kirjutanud. Kaitsja rõhutas, et viimase sõna ütleb siiski kohus ja miski pole kindel enne, kui kohtunik on pliiatsiga otsuse allkirjastanud. Siiski ei näi olevat ühtegi põhjust, miks kohus seda ei peaks tegema.

Asja menetlenud riigiprokurör Andres Ülviste tunnistas, et kuigi läbirääkimised olid rasked, jõuti kokkuleppele. Küsimusele, kas ta jääb kokkulepete sisu ja mõistetud karistustega rahule, vastas Ülviste: «Kas just rahule, aga menetlusökonoomikat silmas pidades oli see mõistlik otsus, muidu oleksime istunud siin aastaid ja aastaid.»

Riigiprokurör nõudis kuritegeliku ühenduse juhtimises süüdistatavale Assar Paulusele kokkuleppemenetluses liitkaristuseks seitsme aasta pikkust vangistust. Ühtlasi konfiskeeritakse Pauluselt kokkuleppe järgi 20 000 eurot, mis on deponeeritud.

«Tehke, mis võimalik. Raha mul ei ole.

Virgo Raudsepale nõuab prokurör 10 aasta ja kuue kuu pikkust reaalset vangistust, kuna tal on all eelnev karistus Lõuna-Eestis toime pandud narkokuriteo eest.

Ats Pärnaste nõustus pärast läbirääkimisi lõpuks liitkaristusena 7 aasta pikkuse vangistusega. Pärnaste kannab juba vanglakaristust 2013. aastal Tartu kesklinnas Küüni tänaval mehe surnuks peksmise eest.

Taago Vooli liitkaristuseks jääb neli aastat ja kolm kuud vangistust. Karistusaja kandmise alguseks loetakse tema kinnipidamist 14. aprillil 2014. Taago Voolilt konfiskeeritakse sõiduauto BMW X5.

German Svetšnikovi liitkaristuseks jääb kolm aastat ja üheksa kuud vangistust. Karistusaja kandmise alguseks loetakse tema kinnipidamist 14. aprillil 2014.

Erik Meieri liitkaristuseks jääb kolm aastat ja üheksa kuud vangistust.

Gennadi Starodubtsevile nõudis prokurör karistuseks kolme aasta ja üheksa kuu pikkust vangistust. Starodubtsevi suhtes käib praegu paralleelselt ka teine kohtuasi. Starodubtsevilt konfiskeeritakse jahipüss ning isevalmistatud revolver ja isevalmistatud püstol.

Rünno Kristjuhani liitkaristuseks jääb kolm aastat tingimisi kolmeaastase katseajaga. Rünno Kristjuhanilt konfiskeeritakse sõiduk Volvo XC 70, mis kuulub kolmandale isikule.

Sivart Saarmanni liitkaristuseks jääb kolm aastat tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Ragnar Toomi liitkaristuseks jääb kolme kuu pikkune tingimisi vangistus üheaastase katseajaga.

Pea kõigi meeste kaitsekulud jäid üle 10 000 euro. Suur osa mehi taotles kohtult maksetähtaja pikendamist maksimaalse aasta aja võrra. «Võtan 12 kuud!» teatas Virgo Raudsepp ja saalis kajas naer.

«Tehke, mis võimalik. Raha mul ei ole,» lausus Rünno Kristjuhan, kel jääb kaitsekulude eest tasuda üle 12 000 euro.

Assar Pauluse likvideerimisel olevale ettevõttele Barbarossa Invest OÜ nõuab prokurör karistuseks 10 000 euro suurust rahalist karistust tingimisi kolme aasta pikkuse katseajaga.

Süüdistuse saanud Capital Inkasso OÜ juhatuse liige Jaanus Kivimaa kinnitas täna kohtusaalis, et ettevõte tegutseb endiselt ja likvideeritud pole. «Ei, milleks?» küsis ta.

Jaanus Kivimaale nõuab prokuratuur karistuseks kolme aasta pikkust vangistust tingimisi kolmeaastase katseajaga. Capital Inkasso karistuseks jääb 30 000 eurot tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Kohtualused kinnitasid, et on riigiprokuratuuriga sõlmitud kokkuleppes sätestatuga nõus. 

Kohus kuulutab otsuse välja 7. septembril.

Prokuratuuriga nõustus augusti algul kokkuleppele minema 11 füüsilisest isikust süüdistatavat: Assar Paulus, Ats Pärnaste, Rünno Kristjuhan, Taago Vool, Jaanus Kivimaa, Ragnar Toom, German Svetšnikov, Erik Meier, Virgo Raudsepp, Gennadi Starodubtsev, Sivart Saarmann ja kaks juriidilist isikut: ettevõtted Capital Inkasso OÜ ning OÜ Barbarossa Invest.

Kokkuleppega ei nõustunud organisatsiooni juhtidest Peep Havik ja Andres Vaik, kelle kriminaalasjad eraldati. Eraldati ka ülejäänud süüdistatavate kriminaalasjad, kokku sai Pauluse protsessil süüdistuse 26 inimest ja kaks ettevõtet.

Mai keskel teatas riigiprokurör Andres Ülviste, et Assar Pauluse ja tema kaaskohtualuste süüasi võib Harju maakohtus osaliselt lahendi saada kokkuleppemenetluses. Läbi räägiti kokku 18 süüdistava osas.

Süüdistus

Süüdistuse kohaselt juhtis praeguseks 54-aastane Assar Paulus alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Süüdistuse kohaselt andis Paulus vastavalt väljakujunenud käsuliinile kuritegeliku ühenduse liikmetele erinevaid korraldusi, ülesandeid ja käitumisjuhiseid kuritegude organiseerimise, toimepanemise ja selle tulemusena saadud varalise kasu jaotamise kohta. Kuritegelikus ühenduses kehtis mitmetasandiline juhtimine ja kuritegeliku ühenduse allstruktuurid jagunesid vastavalt territoriaalsele jaotusele. Süüdistuse kohaselt kasutas Paulus oma tegevuse näiliselt legaalsena hoidmiseks ka ettevõtteid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles