Politsei pidas Järvamaa koolis kinni eelnevalt avarii põhjustanud joobes alaealise (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Toomsalu.
Margus Toomsalu. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Politsei pidas täna ühes Järvamaa koolis kinni kriminaalses alkoholijoobes nooruki. Verepritsmed tema prilliklaasidel tekitasid politseis küsimusi ning selgus, et ta oli eelnevalt joobes peaga avarii põhjustanud ja sündmuskohalt lahkunud. Ent see pole veel kõik - nooruki kodus selgus, et pere teised lapsed kooli sõidutanud ema oli samuti alkoholi tarvitanuna autoroolis.

Täna hommikul jõudis Paide piirkonnapolitseinikuni info, et ühes koolis on joobes õpilane. Teadet kontrollima läinud politseinikud palusid noormehel alkomeetrisse puhuda ja tuvastasid, et 16-aastane õpilane ongi kooliaasta esimesel päeval tulnud kooli alkoholijoobes. Märgates nooruki prilliklaasidel verepritsmeid, uuriti ka nende päritolu kohta ning noormees tunnistas, et põhjustas hommikul autoga liiklusõnnetuse, lahkus sündmuskohalt ja oli õnnetuse ajal joobes.

Pärast esmaseid menetlustoiminguid soovis politsei noormehe vanematele üle anda. Pereema, keda kodus polnud, andis telefonitsi teada, et viib teisi lapsi kooli. Veidi aja pärast koju jõudnud lapsevanemal paluti samuti alkomeetrisse puhuda. Politseinikud tuvastasid äsja lapsi kooli viinud 37-aastasel naisel alkoholi tarvitamise tunnused.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesment kinnitas Postimehele, et noormehel tuvastati kriminaalne joove. Kriminaalne joove tähendab, et ühes liitris väljahingatavas õhus on vähemalt 0,75 milligrammi alkoholi ehk 1,5 promilli.

Ema selgitas Järva Teatajale, et lõpetas alkoholi tarbimise öösel kella ühe ajal ja palju ei joonudki. «Olin hommikul täiesti kindel, et alkohol on kehast juba väljas,» sõnas ta.

Hommikul ärkas ema selle peale, et 16-aastane poeg äratas ta üles ja palus autoga kooli viia. Sellest, et poeg oli öösel joonud ja autoga avarii teinud, ei teadnud ema enda väitel hommikul midagi. Majapidamises on kaks autot ja seda, et muidu kasutult seisnud auto oli öösel puruks sõidetud, ei märganud ta hommikul samuti.

Pärast vanema poja kooli viimist sõitis ema tagasi koju ja sõidutas nooremad lapsed teise kooli. Seejärel helistati talle politseist ja anti teada, et purjus poeg toodi koolist koju ja teda on vaja vanemale üle anda.

Naine selgitas, et kuigi teadis, et politsei ootab teda kodus, sõitis ta endiselt autoga, sest enda meelest oli ta kaine.

Poja öistest seiklustest polnud ema pärastlõunaks veel täit selgust saanudki, sest noormees magas ennast välja. «Kui ta õhtul üles tõuseb, eks siis tuleb pikem jutt,» sõnas ta.

Poeg oli vanemale õele enne päeval magamaminekut öelnud, et jõi öösel sõpradega viina ja tegi kodu ligiduses avarii. Kuigi noormees väitis õele, et ta ei kihutanud, vaid sõitis ühes kurvis umbes 50kilomeetrise tunnikiirusega kraavi, siis ema poja juttu ei usu.

Paide politseijaoskonna juht Margus Toomsalu ütles videointervjuus Järva Teatajale, et nooruk rääkis politseile, et tõenäoliselt on joobes ka tema ema, kes oli väidetavalt öö otsa alkoholi tarbinud. «See on ikka väga hull juhtum,» tunnistas politseijuht. «Selle perega tuleb teha tõsist tööd.»

Toomsalu sõnul ei ole võimalik noormeest joobes juhtimise eest vastutusele võtta, kuna politsei ei suuda tõestada, millises seisundis ta ikkagi avarii põhjustas. Emal olid aga alkoholi tarvitamise tunnused ja seetõttu alustas politsei tema suhtes menetlust.

Politseijuht lisas, et see on tõsine ohumärk, kui lapsevanem ise alkoholi tarvitanuna oma lapsed ohtu paneb. «Iga laps väärib 1. septembrit, mis annab kooliaastale ilusa alguse. Iga laps väärib vanemat, kes annab head eeskuju ning suudab luua perele turvatunnet,» lausus ta.

«Loodan väga, et politsei ja lastekaitse koostöös leiame sellele perele vajaliku toe. Rasketes oludes lapsi märgates tuleb täiskasvanutel sekkuda ja abi otsida, sest hoolimatus võib noorelt võtta võimaluse täisväärtuslikuks eluks,» nentis Toomsalu.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles