Randpere: Kallasele anti allkirjad eeldusel, et ta on aumees (32)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas ja Siim Kallas presidendivalimiste III vooru ajal.
Kaja Kallas ja Siim Kallas presidendivalimiste III vooru ajal. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Reformierakondlasest riigikogu liige Valdo Randpere väidab, et tegelikult polnud fraktsioonis Siim Kallase toetajaid isegi 21 liikme jagu ning allkirjad anti eeldusel, et ta on aumees.

Randpere kommenteeris sotsiaalmeedias Reformierakonna juhatuse liikme Kaja Kallase blogipostitust ja soovitas viimasel näha asjas juriidika asemel ka inimlikku poolt. «Kaja Kallas on jurist ja räägib nagu jurist. Mina olen ka jurist aga ma näen kogu asjas ka inimlikku poolt,» kirjutas Randpere Facebookis.

«Poliitiliselt oleks piisanud Siimul Marina toetajatelt riigikogus avansiks saadud 10 hääle eest aumehelikult tänamiseks sellest, et paluda valimiskogus oma toetajatel hääletada omakorda Marina poolt. St sisuliselt, mitte juriidiliselt loobuda Marina kasuks,» jätkas Randpere.

«Selleks on põhjust küll, sest Siim riigikogus sisuliselt põrus, 68st häälest jäi asi väga kaugele,» lisas Randpere.

«Kogu lugu. Fraktsioonis polnud Siimu toetajaid isegi nii palju, et saada kokku 21 allkirja. Need anti eeldusel, et Siim on aumees.»

Kaja Kallas kirjutas oma blogis erakonna augusti alguse juhatuse koosolekust, kus arutati riigikogus kandidaadi ülesseadmist. Ta viitas, et üks juhatuse liige tegi ettepaneku, et Kallas riigikogus ja Kaljurand valimiskogus üles seada.

«Aga see ettepanek ei läinud juhatuse otsusesse, sest oleks rumal olnud juba ette kokku leppida, et meie kandidaadil pole riigikogus mingisuguseid võimalusi,» kirjutas Kaja Kallas.

 «Juhatuse otsus oli väga selge, mille sõnastust me veel mitu korda üle käisime. Erakonna esimees ütles, et kui valimised riigikogus ei õnnestu, siis on meil võimalus toetada ka Marina Kaljuranda, aga kokku sai lepitud, et pärast riigikogu arutame uuesti.»

Ta jätkas, et paremad põhiseaduse tundjad küsisid seepeale kohe, et kaks parimat kandidaati lähevad ju automaatselt valimiskogusse ning kuidas partei seda võimalikku vahetust ette kujub.

«Aga oli kiire, koosolek lõppes ja asjad ei saanud lõpuni räägitud. Mis oli kindlasti viga,» nentis ta.

«Tagantjärele tarkusena võib öelda, et kui me oleks selle hääletuse teinud juba augusti alguses, siis oleks saanud kohe teada, et Marina Kaljuranna toetajaid erakonna juhatuses on nii vähe ja kogu see jama oleks ära olnud,» kirjutas Kaja Kallas oma blogis.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles