Kiin: valimiskogu alavääristades alavääristatakse kogu Eesti rahvast (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Kiin
Sirje Kiin Foto: Erakogu

Vabaerakonda kuuluv kirjandusteadlane Sirje Kiin kirjutab Kanada eestlaste häälekandjas Eesti Elu, et valimiskogu moraalne alavääristamine võrdub eesti rahva alavääristamisega.

Kiini hinnangul lähtub valimiskogu alavääristamine eeldusest, nagu oleks ainsad targad Toompeal – all-linnas ja maakondades elavad seevastu aga rumalad.

«Riigikogu on ju valitud üldrahvalikel demokraatlikel valimistel, sestap võime olla kindlad, et rumalrahva protsent on Toompeal üsna hästi esindatud, nagu võime olla kindlad selles, et sinna on valitud ka paras hulk tarku ja missioonitundlikke poliitikuid,» kirjutab Kiin Eesti Elus. «Sama kehtib valimiskogu kohta, mille arv on kolm korda suurem riigikogu koosseisust, mistõttu seda on veelgi raskem ohjata erakondadevaheliste kinniskokkulepete või salaintriigidega.»

«Eesti presidendivalimiste suurim paradoks seisneb minu meelest selles, kus lõpeb Põhiseaduse Assamblee poolt soovitud ja valimiskorda sisse kirjutatud demokraatlik erakondadeülene poliitiline kokkulepe presidendi valimiseks ja kust algab ebademokraatlik paari või kolme erakonna vaheline poliitmanööverdamine kellegi või millegi välistamiseks või soosimiseks,» kirjutab Kiin väljaandes Eesti Elu.

Kiini hinnangul on keeruline tõmmata piiri, kust alates on sellised lepped head ja demokraatlikud ja kus muutub asi ebademokraatlikuks.

Kiini sõnul on kõigil praegu teadaolevail presidendikandidaatidel on oma plussid ja miinused. «Siim Kallas ja Mailis Reps lähevad riigikogus enim hääli saanud kandidaatidena edasi valimiskogusse automaatselt, Allar Jõks, Marina Kaljurand, Mart Helme ja mine tea, ehk ka üllatuskandidaat, näiteks Jüri Luik, peavad oma kandidatuuri esitamiseks leidma vähemalt 21 allkirjaga valijameeste toetuse,» kirjutas Kiin Kanada eestlaste väljaandes. «Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus, see tähendab et siin pole vaja kaht kolmandikku, vaid 50 protsenti pluss üks hääl.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles