Toobal sõlmis Pettaiga kaks garantiikirja lepingu kogusummas ligi 700 000 eurot (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna pühapäevase kriisikoosoleku järel selgus ootamatult, et Priit Toobal pole Keskerakonnale kohustusi võtnud mitte 450 000, vaid lausa ligi 700 000 euro eest. Garantiikirju OÜ Midfieldi ees on nimelt kaks.

Pikale veninud erakorralise koosoleku järel teatas Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone ajakirjanikele rõõmsameelselt, et erakonna jaoks ei toimu praegu midagi katastroofilist, vastupidi, kõik on lausa suurepärane. Erakonna rahaline seis pole 12 aasta jooksul veel kunagi nii hea olnud, mistõttu pole juttugi sellest, et mingi garantiikiri võiks keskpartei pankrotti ajada.

Oudekki Loone kinnitusel on Keskerakonnal praegu võlgu vähem kui 200 000 euro eest, millest ligi pool ehk 109 000 eurot võlgnetakse OÜ Midfieldile.

Juhatuse liige, eurosaadik Yana Toom ütles Postimehele, et garantiikirju on tegelikult kaks, mõlemad antud ühel ja samal kuupäeval aastal 2014 ja mõlemad OÜ Midfieldiga. Ühe garantiikirjaga võtab Keskerakond kohustusi 460 000 euro eest, teisega 230 000 euro eest.

Pukk kinnitas, et garantiikirju on kaks. Mõlemad garantiikirja lepingud on mõeldud erakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul  erinevate valimiskampaaniate võlgnevuste katteks. Pukk märkis, et ta ei mäleta täpselt, mis kuupäeval on garantiikirjad on allkirjastatud, aasta oli aga 2014.

Detaile garantiikirjadest Loone avaldama ei soostunud – ei seda, mis tähtajaks garantiikirjad antud on ega seda, mis tingimustel saab Midfield raha välja nõuda.

Loone kinnitas, et erakonna juhatus jäi selgitustega igati rahule ning erakorralist kongressi koosolekul jutuks ei olnud.

Loone rõhutas, et OÜ Midfield on ääretult hea koostööpartner ning neil on väga sõbralikud suhted. Seni ei ole Midfield erakonnalt garantiikirja täitmist nõudnud.

Sellegipoolest otsustas juhatus moodustada töögrupi garantiikirjade uurimiseks, muu hulgas ka nende juriidilise kehtivuse uurimiseks. Loone kinnitas korduvalt, et Priit Toobalil kui juhatuse liikmel oli igati õigus selliseid pabereid allkirjastada.

Yana Toom märkis, et tema teada ei teadnud garantiikirjadest juhatuses pea keegi. Tõsiseks probleemiks ta seda aga ei pea.

Endine peasekretär Priit Toobal oli samuti erakorralisel koosolekul, kuid vältis ajakirjanikke ja keeldus igasugustest kommentaaridest. Meedia ei näinud teda ei majja tulemas ega sealt minemas, kõikvõimalikele palvetele Toobal ajakirjanike ette saata, vastasid juhatuse liikmed, et Toobal ei pea meediaga suhtlema, kui ta ei taha.

Jaanus Karilaid ütles pärast juhatuse koosolekut ERRile, et ammendavaid vastuseid Paavo Pettaile tehtud garantiikirja suhtes pühapäevasel juhatuse koosolekul veel ei saanud.

«Täna sai selgitusi, aga mitte veel ammendavaid. Neid selgitusi oleks võinud erakonna büroo poolt kiiremini saada,» ütles Karilaid.

Karilaid rääkis, et täna moodustatud töörühm pakub välja oma nägemuse sellest, millised võiksid olla peasekretäri volitused, kuidas finantsilised koostööd tekivad.

«Kui erakonnas antakse selliseid garantiisid, siis juhatus peab olema teadlik sellest,» lausus Karilaid.

«Me laiendame nende inimeste ringi, kes on teadlikud sellistest otsustest. Praegu on see olnud erakonna esimehe ja erakonna peasekretäri informatsioon,» selgitas Karilaid ERRile.

«Viimastel päevadel meedias palju elevust tekitanud garantiikiri ei ole Keskerakonna jaoks midagi katastroofilist, nagu seda on püütud väita,» ütles Loone pressiteate vahendusel. 

«Ma rõhutan, et antud garantiikirjast lähtuvalt ei ole mingit garantiikohustust tekkinud. Antud hetkel räägime asjasse puutuvate isikutega läbi,» lisas ta.

«Midfield OÜ on olnud Keskerakonna jaoks pikaajaline ning hea koostööpartner, kes on andnud omapoolse panuse erakonna valimiskampaaniate õnnestumisse ning väga heade valimistulemuste saavutamisse. Seega ma ei näe, et meie vahel saaksid tekkida ületamatud erimeelsused,» rääkis Keskerakonna peasekretär.

Loone rõhutas, et Keskerakonna majanduslik seis on hea ning kõiki kohustusi suudetakse tasuda. «Keskerakond ei ole viimase 12 aasta jooksul olnud nii heas majanduslikus seisus, kui oleme täna. Erakonna finantsolukord on kindel ning me suudame vastavalt kokkulepetele täita kõiki kohustusi.»

«Mul on väga kahju, et presidendivalimiste lõpusirgel on tehtud niisugune torm veeklaasis. Süstemaatiliselt püütakse jätta muljet, et Keskerakond pole ühtne ning toimuvad mingisugused veidrad asjad, millest keegi midagi ei tea. See kahjustab selgelt Mailis Repsi positsiooni presidendikampaanias ning loodan, et meie sisemiste küsimuste arutlemine ei toimu edaspidi meedia vahendusel,» rõhutas Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone.

Keskerakonna juhatus kogunes pühapäeva õhtul kell 16.00 erakonna peakontorisse Toompeal, Toom-Rüütli 3/5 majas.

Eelmise kongressi ajal Savisaare leeri kuulunud Jaanus Karilaid ütles Postimehele varem, et kui erakonna esimees ja peasekretär Oudekki Loone endise peasekretäri Priit Toobali antud garantiikirja kohta ammendavaid vastuseid ei anna, ootavad erakonda ees «kauaoodatud muutused».

«Kui on ammendavad vastused, siis on kõik hästi. Kui ei ole ammendavad vastused, siis…» Mis siis saab? «Siis ootavad erakonda ees kauaoodatud muutused,» vastas Karilaid.

Erakonna kauaaegse kampaaniameistri Paavo Pettai firmale Midfield antud garantiikirja on Karilaid enda sõnul ka füüsiliselt näinud. Kus see kiri praegu on? «See peab olema erakonna peasekretäri käes suure tõenäosusega juba pikemat aega, aga erakonna juhatuse liikmetele seda laiali jaotatud ei ole,» sõnas Karilaid.

Keskerakonna büroos avastati teisipäeval paber, milles partei endine peasekretär Priit Toobal on erakonna nimel väljastanud ligi poole miljoni euro suuruse garantiikirja.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles