Äärmuslased korraldavad rahumarssi (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene saatkond Tallinnas.
Vene saatkond Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Rahvusliku ja rassilise vihkamise eest süüdi mõistetud Allan Hantsom korraldab koos Aleksei Esakovi ja Sergei Tsauliniga «Rahu marssi». Üritusel aitavad korda pidada Meelis Kaldalu ja Neeme Lall.

Korraldaja Allan Hantsomi sõnul on meeleavaldus võõrsõdurite vastu. «Me nõuame, et Eestis ei oleks võõraid sõdureid, et oleks oma sõdurid, siis ei provotseeriks naaberriike.»

Mis puudutab Venemaa lääneosas paiknevaid militaarvõimekusi, siis Hantsomi sõnul seisavad Vene väed Vene territooriumil. «Just ameerika väed seisavad üle kogu maailma võõrastel territooriumitel.»

10. septembriks planeeritud ürituse eesmärk on «Rahuolematuse väljendamine seoses Ida-Euroopa kasvava militariseerimisega» ja see on saanud kooskõlastuse ka politseilt. Sotsiaalmeedias tutvustatakse üritust järgnevalt: «Rahumarss on vastu Eesti kasutamisele Ameerika sõjaväe polügoonina, sõjahüsteeria õhutamisele ja sõjalise konflikti ettevalmistamisele. Meie peamised loosungid on lihtsad ja igaühele arusaadavad: «Maailmale – rahu!» ja «Ei sõjale!».» Kes nõukogude aega paremini mäletab, sel tuleb «НЕТ ВОЙНЕ!» kõrval «МИРУ - МИР!» ilmselt üsna tuttav ette…

Üks korraldajatest Allan Hantsom on kaitsepolitsei vana tuttav ja 2002. aastal välja antud aastaraamaatust võib tema kohta leida järgmist: «Teise Eestis kanda kinnitada püüdnud Vene äärmusorganisatsiooni - Aleksandr Barkašovi poolt loodud Vene Rahvusliku Ühtsuse (VRÜ) - tegevus on Eestis sisuliselt seiskunud. (…) Raskeks kui mitte hävitavaks löögiks VRÜ-le sai organisatsiooni Eestis tegutsevate juhtfiguuride vastu 2001. aastal algatatud ja tänaseks ka süüdimõistva kohtulahendi saanud kriminaalasi. Aprillis 2002 mõisteti kolm kohtualust (Allan Hantsom, Sergei Vassetškin, Sergei Seleznjov) süüdi KrK §-s 72 lg 1 (rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla või diskrimineerimise õhutamine) sätestatud kuriteo toimepanemises, kuna eeluurimisel oli tuvastatud ja dokumentaalselt tõendatud, et VRÜ aktivistid levitasid rahvuslikku ja rassilist vihkamist sisaldavat infobülletääni "Kolovrat".»

Hantsomist ja tema välja antud infolehest Kolovrat (eesti keeles Haakrist) on 2002. aastal kirjutanud ka Postimees: «Näiteks artiklis «Venelased Eestis» püüdis Hantsom kapo hinnangul luua pilti Eestist kui iidsetest aegadest slaavi hõimudega asustatud alast. «Venelastel on siin sügavad juured. See on meie esivanemate maa,» seisab artikli lõpus. Ka kinnitab leht süüdistuse järgi, et kui Teise maailmasõja käigus sakslased ja rootslased Eestist lahkusid, siis «juudid hävitati hoogsalt kohalike elanike poolt».»

Korda peavad Lall ja Kaldalu

Kodanikuaktivisti ja kunstniku Neeme Lalli sõnul on ta koos Meelis Kaldaluga üritusel korrapidaja. Lalli sõnul oli neil korraldajatega mitu läbirääkimist. «Küsiti, kas sa soostuksid Eesti kogukonna poolt tulema; sa oled vaba ja sõltumatu, väärtustad hipikultuuri, mis taotleb rahu läbi kristluse ja budismi. (…) Oli paar kohviku-kohtumist ja mõtlesin, et okei, miks mitte.»

Lalli sõnul teda liitlasvägede kohalolek ei häiri: «Mind isiklikult ei häiri, minu meelest võib neid ameerika sõdureid olla siin 10 000, eks,» ütles Lall ja lisas «ainult rahu taotlemine ja kompromisside otsimine toob hea tulemi ja sellest on meil ka hea näide olemas – Soome välispoliitika.»

Meelis Kaldalu on uudistekünnise ületanud muuhulgas sellega, et mõne aasta eest presidendi vastuvõtul käies ei kätelnud ta Evelin Ilvesega. Lisaks varastas mees riigikogu lahtiste uste päeval käies elektroonilise hääletamise komisjoni toast arvuti. «Selge see, et ta on omamoodi, aga kui sa oled temaga vestelnud, siis sa tead, et ta on päris informeeritud vend ja tal on väga omapärased käsitlused,» ütles Lall. 

Hantsom ja MTÜ Eesti Indoeurooplaste Liit Rodina on seotud ka venekeelse portaaliga Rodina.ee, mis edastab tutvustuse kohaselt «Eestimaa kubermangu uudiseid» ja on mõeldud «normaalsetele, kristliku usutunnistuse ja traditsioonilise seksuaalse orientatsiooniga inimestele, kes peavad Eestit oma kodumaaks.

Hantsom kuulub koos teise marsi korraldaja Sergei Tšaulini ning veel viie inimesega MTÜ Venemaa Kaasmaalased Euroopas juhatusse. See MTÜ on registreeritud samal Lasnamäe korteri aadressil kui Indoeurooplaste Liit. 

Nii korraldaja Tšaulin kui ka korrapidaja Seredenko on nn notšnoi dožori taustaga mehed.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles