Vandeadvokaat: Toobali garantiikirjad on Keskerakonnale siduvad (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Priit Toobal.
Edgar Savisaar ja Priit Toobal. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Vandeadvokaat Jaanus Tehveri sõnul on Keskerakonna endise peasekretäri Priit Toobali allkirjastatud garantiikirjad OÜ-le Midfield ja nendest tulenevad kohustused kõigi eelduste kohaselt kehtivad, kusjuures ühepoolselt ei saa erakond garantiisid lõpetada.

Tehver ütles Postimehele, et tehingud on erakonnale ilmselt siduvad, sest garantiikirjade allkirjastamise ajal oli Toobal Keskerakonna juhatuse liige ning registriandmetel oli igal juhatuse liikmel õigus Keskerakonda õigustoimingutes ainuisikuliselt esindada. Samuti ei sisalda Keskerakonna põhikiri tema sõnul sätteid, mis piiraksid juhatuse liikmete volitusi erakonna nimel tehingute tegemisel.

«Eeltoodust saab lühidalt järeldada, et Priit Toobali poolt oma ametiaja jooksul Keskerakonna nimel tehtud tehingud on erakonnale siduvad, välja arvatud juhul, kui esineb mõni seaduses sätestatud alus tehingu tühisuseks või kehtetuks tunnistamiseks,» ütles ta.

Praegustel andmetel allkirjastas Toobal 2014. aasta detsembris Keskerakonna nimel aastaid erakonna valimiskampaaniaid korraldanud Paavo Pettai OÜga Midfield kaks garantiikirja, millest ühe kohaselt garanteerib erakond Midfieldi kohustusi kolmandate isikute ees summas 460 000 ja teise järgi summas 230 000 eurot. Mõlemad garantiikirjad kehtivad Postimehe andmetel ühesugustel tingimustel 2019. aasta lõpuni.

Kui riskide maandamise meetmed puuduvad, oleks garantiikirja väljastamine äärmiselt riskantne ja mõtlematu tegu, mida ei soovitaks ükski jurist.

Keskerakonna praegune peasekretär Oudekki Loone ütles pühapäeval pärast partei juhatuse erakorralist koosolekut, et erakonna rahaline seis pole olnud 12 aasta jooksul veel kunagi nii hea kui praegu, mistõttu pole juttugi sellest, et mingi garantiikiri võiks keskpartei pankrotti ajada. Samuti juhtis ta tähelepanu, et erakonna kampaaniavõlg Midfieldi ees on praeguseks vaid 109 000 eurot, mis saab tasutud aasta lõpuks.

Tehver ütles samas, et see, kas Keskerakond on Midfieldile võlgu või mitte ning kui suur see võlg on, ei puutu garantiikirjade sisust tulenevalt üldse asja, sest erakond on garanteerinud kõiki Midfieldi kohustusi kolmandate isikute ees. Tema sõnul tähendab see tavakeeles, et kui Midfield on oma lepingupartneritele või ka näiteks maksukohustuste eest riigile võlgu, siis vastava taotluse esitamisel kohustub Keskerakond selle kohustuse Midfieldi eest täitma.

«Lühidalt: garantiikirjast tuleneb Keskerakonnale kohustus maksta Midfield OÜ võlgu, kui viimane seda nõuab. Keskerakonna selline kohustus ei sõltu sellest, kas Keskerakonnal on võlgu Midfield OÜ ees või mitte,» märkis ta.

Tehveri sõnul on Keskerakonna kohustus täita kõiki Midfieldi rahalisi kohustusi võlausaldajate ees piiratud vaid garantiisumma ja garantii kehtivusajaga. «Muid lisatingimusi Keskerakonna maksekohustuse tekkimisele garantiist ei nähtu. Keskerakond ei saa ühepoolselt garantiid lõpetada – tegemist on niinimetatud tagasivõtmatu garantiiga,» selgitas vandeadvokaat.

Samuti ei nähtu garantiikirjadest tema sõnul asjaolusid, mis annaksid aluse garantiikirjade ja neist tulenevate kohustuste kehtivust vaidlustada. «Teoreetiliselt on muidugi sellele vaatamata võimalik, et garantiikiri on kas kehtetu või tühine – näiteks on dokument võltsitud või on tegemist näiliku tehinguga, millega varjatakse mõnda muud tehingut – või on garantiikohustused praeguseks lõppenud ehk Keskerakond ja Midfield OÜ on mingis vormis kokku leppinud garantiikohustuse ennetähtaegses lõppemises, kuid selliste asjaolude tuvastamine eeldaks lisaandmeid ja -dokumente,» märkis Tehver, kelle sõnul annavad olemasolevad andmed põhjust eeldada, et garantiikirjad ja neist tulenevad kohustused on kehtivad.

Tehver nentis, et tegemist on oluliste rahaliste kohustuste võtmisega ja nagu iga tehinguga, taandub küsimus garantii väljastamise mõistlikkusest sellele, mida garantii andja sellise kohustuse võtmise eest vastu saab. «Iseenesest ei ole abstraktse garantii andmine tsiviilkäibes ebatavaline tehing, kuid reeglina teevad seda pangad või muud finantsasutused ja nad saavad garantiist tuleneva riski võtmise eest ka tasu ning lepingutega nähakse ette ka garantiikohustuse realiseerumisel tekkivate kohustuste tagamise meetmed,» rääkis ta.

Tema sõnul ei ole praegu infot selle kohta, kas või kuidas on Keskerakond garantiikohustuse realiseerumise riske maandanud. «Ma peaksin tõenäoliseks, et vähemalt mingid Keskerakonna riske vähendavad meetmed, eelkõige kokkulepped Midfield OÜga on olemas, lihtsalt avalikkusel puudub info nende kohta – küsimus on eelkõige selles, kas vastavad meetmed on adekvaatsed või mitte,» ütles Tehver. «Kui mis tahes riskide maandamise meetmed puuduvad, oleks antud garantiikirja väljastamine minu hinnangul äärmiselt riskantne ja mõtlematu tegu, mida ei soovitaks ükski jurist,» lisas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles