Ants Laaneots: Venemaa kutse arutlusele tuleks vastu võtta (8)

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots
Ants Laaneots Foto: Erik Prozes / Postimees

Postimees uuris erukindralist riigikogu liikmelt Ants Laaneotsalt, miks Venemaa pakkus välja arutada tuvastussüsteemide, ehk transponderite sisselülitamist Läänemere kohal, kui Vene lennukitel neid ei olegi. 

«Arvan, et see oli poliitiline žest, sest me oleme kogu aeg Venemaale selle teema osas protestinoote saatnud. Sõjalennukid lendavad ja tsiviillennukid neid ei näe,» sõnas Laaneots. «Tuvastussüsteemita lennukeid näevad ainult meie radarid, kes on seejärel sunnitud hoiatama tsiviiljuhtimistorne, et need siis edastaksid info pilootidele,» lisas ta.

Laaneots arvas, et antud olukorra tõttu on Balti mere kohal olnud mitu ohtlikku intsidenti ja kutset peaks seetõttu tõsiselt kaaluma. «See näib tõepoolest žestina- et me tuleme teile vastu nende transponderite küsimuses- ja võib-olla sellest oleks ka mõtet rääkida, sest Putin on praegu sellises nii-öelda pingete silumise meeleolus,» sõnas ta. «Kes teab, võib-olla nad paneksidki oma lennukitele need peale,» arvas Laaneots.

«Kindlasti ei tuleks Eestil üksinda kutsele vastata. Kõik Balti regiooni riigid peaksid selles osalema, sest oht ja risk on meile kõigile ühine. Läänemere kohal ju lendavadki põhiliselt Põhja-Euroopa lennukid,» arvas erukindral.

«Vahel on ikkagi parem rääkida, kui teemat vältida. Vähemalt saaks ühe asjagi ära lahendada, kui tõepoolest see transponderite asi jõuaks nii kaugele, et venelased nõustuvad need oma lennukitele peale panema. Nad ju teavad, et me nii või teisiti näeme nende lennukeid. Valetada ja luisata nad ei saa. Muid asju küll ei ole, millest seal rääkida,» lisas ta. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles