Fotod: peaminister külastas Malis Eesti kaitseväelasi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ütles eile ja täna Malis Eesti kaitseväelastega kohtudes, et nende kohalolek on Mali tuleviku jaoks määrava tähtsusega, kuid panustab ka Euroopa ja Eesti julgeolekusse.

«Sellel, kas iga Mali elanik saab rahulikus ja stabiilses keskkonnas oma lapsed üles kasvatada ja töötada oma riigi pikaajalise heaolu nimel, on mõju mitte ainult Malile, vaid kogu Euroopa ja seega ka Eesti julgeolekule,» rõhutas Rõivas Eesti kaitseväelastele. «Teie olete siin selleks, et aidata seda eesmärki saavutada. Aidates lahendada konflikti siin regioonis, aitame vähendada ka rändesurvet Euroopale,» lisas ta.

Eesti kaitseväelaste kohalolek Malis kinnitab Rõivase sõnul, et Eesti ei oota teistelt ainult enda kaitsmist, vaid panustab ka ise rahvusvaheliste konfliktide lahendamisse. Peaminister kinnitas, et Eesti panust Mali julgeoleku tagamisse hinnatakse kõrgelt ja Eesti kaitseväelased teevad missioonidel head tööd.

Peaminister oli kahepäevasel visiidil Mali vabariiki, et tunnustada ÜRO ja Euroopa Liidu missioonide raames Malis teenivaid Eesti kaitseväelasi. Rõivas kohtus ÜRO ja ELi missioonijuhtide ja sõjaliste ülematega ning külastas baase, kus teenivad Eesti kaitseväelased. Eesti kaitseväelased tegelevad Euroopa Liidu missioonil Mali sõdurite väljaõpetamisega ja ÜRO rahuvalvemissioonis luureinfo kogumise ja logistikaga.

Rõivas kohtus ka Mali peaministri Modibo Keitaga, kellega arutati sisekonfliktidest tulenevat keerulist julgeolekuolukorda Malis ja võimalusi riigi arenguks vajaliku stabiilsuse saavutamiseks. Malil on huvi Eesti e-valitsemise alaste kogemuste ja teadmiste vastu ning Rõivase sõnul on Eesti valmis Malit riigivalitsemise tõhusamaks ja kõiki kodanikke kaasavamaks muutmisel toetama. Lisaks arutati kohtumisel Eesti kandidatuuri ÜRO julgeolekunõukogu ajutise liikme kohale.

Mali on Eesti jaoks Liibanoni järel suuruselt teine osalus rahuvalvemissioonidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles