Raadiokampaania ja armastusluule konkurss ehk kuidas tutvustatakse eestlastele aasta lindu turteltuvi (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelus-turteltuvi.
Kaelus-turteltuvi. Foto: Erakogu

Aasta lind 2017 on turteltuvi, keda hakatakse nüüd avalikkusele tutvustama läbi erinevate võistluste, konkursside ja raadiokampaaniate. Riik toetab linnu tutvustamiskampaaniat ligi 27 000 euroga.

Aasta lind 2017 kuulutati välja juuli algul toimunud Eesti Ornitoloogiaühingu suvepäevadel. Eestis pesitseb selle perekonna kaks liiki: turteltuvi ja kaelus-turteltuvi. Turteltuvi valiti aasta linnuks, kuna need kaks liiki on ühed kõige vähem uuritud linnuliigid Eestis.

SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogu eelmise nädala otsusega toetab riik turteltuvi tutvustavat kampaaniat 26 794 euroga.

«Kampaania juhib inimeste tähelepanu sellele, et taolised kaks liiki meil üldse elutsevad ning õpetab neil liikidel vahet tegema,» selgitas KIKi kommunikatsioonijuht Elina Kink. «Mõlemad liigid on Eestis kahaneva arvukusega ning looduskaitselistel eesmärkidel on oluline, et inimesed neid liike tunneks ning oma vaatlustest teada annaksid.»

Kinki sõnul koostatakse linnu tutvustamiseks infomaterjale ja viiakse läbi kaks raadiokampaaniat, sest nii peaks sõnum jõudma võimalikult suure hulga elanikeni.

Nii turteltuvil kui kaelus-turteltuvil on iseloomulik ja kergesti eristatav hääl. Raadioklippides esitataksegi turteltuvide häälitsusi, et õpetada inimesi neid liike määrama. Ühtlasi kutsutakse vaatlusandmeid veebiankeeti kirja panema, kui emba-kumba liiki kuuldakse või vaadeldakse. 

«Veebiankeet on mõeldud pisut teadlikemale inimestele, kes vähemalt enda arust on võimelised neid kahte liiki määrama. Samas peaks teavituskampaania tagama, et sellega saavad hakkama väga paljud inimesed,» märkis Kink.

Veebirakenduse kaudu saab sisestada vaatlusi nähtud isendite kohta, nende tegevuse ja toitumiskoha kohta. Seejärel analüüsitakse tulemusi ja lõpuks valmib kokkuvõtlik artikkel.

Lisaks korraldatakse joonistusvõistlus, mille käigus kutsutakse osalejaid kujundama postkaarti, ja armastusluule konkurss, sest turteltuvid on kunstis just armastuse sümboliks.

Samuti korraldatakse igas maakonnas üks linnuõhtu, kus esitatakse aasta linnu teemaline ettekanne ja tehakse vastavasisuline viktoriin linnuõhtul osalejatele.

Eesti Ornitoloogiaühing valib Eesti aasta lindu alates 1995. aastast ning turteltuvid on järjekorras 23.

Riik otsustas toetada ka 2016. aasta looma mäkra tutvustava kampaania läbiviimist 30 598 euroga. Looma tutvustatakse läbi veebi, tekstide ja loengute. Mägra projekti kohta saab lähemalt lugeda veebiaadressil www.looduskalender.ee/n/mager.

KIKi nõukogu möödunud nädala otsusega toetab riik KIKi keskkonnaprogrammist 64 keskkonnateadlikkuse projekti kokku 937 757 euroga. KIK rahastab erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles