Soome ajakirjanik: vastukaja Eesti-Soome suhteid lahkavale artiklile tuli üllatusena (1)

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö ja eesti president Toomas hendrik Ilves kohtumisel.
Soome president Sauli Niinistö ja eesti president Toomas hendrik Ilves kohtumisel. Foto: AFP/SCANPIX

Vestluses Jussi Niemeläineniga sai Postimees teada, et kirjutatud artikkel oli mõeldud Soome publikule. Niemeläinen oli küll suhteliselt kindel, et see ka eestlasteni jõuab, kuid taoline suuremahuline vastukaja oli ootamatu. 

Mõne päeva eest Soome päevalehes Helsingin Sanomat ilmunud Niemeläineni analüüs Eesti ja Soome suhetest lõi väga murettekitava pildi. Eriti terava kriitika osaliseks sai Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

Artiklis väitis Niemeläinen, et Eesti üritab takistada Soome ja USA sõjalist koostööd, kui see toimub väljaspool NATOt ning Ilves ja Soome president Sauli Niinistö ei talu üksteiste seltskonda. Ilvese NATO-suunalised õpetussõnad olevat Soomet eriliselt nõelanud.

Ajakirjanik kinnitas, et igasugune seos artikli sisu ja Venemaa vahel puudub, kuid oma allikaid keeldus ta kindlameelselt avaldamast, samas kinnitades, et nende poolt saadud informatsiooni võib täielikult usaldada.

Mõnda aega ka Tartus õppinud Niemeläinen lisas veel, et soovis antud teema laiema avalikkuse ette tuua, sest oli oma allikatelt pikema aja jooksul kuulnud Eesti ja Soome vaheliste pingete kasvamisest. Ta arvas, et mida muud ametnikud ja poolte esindajad meediale väidaksid, kui et kõik on naaberriikide vahel korras.

Ajakirjanik sõnas, et tal on antud teema kohta käiva avaliku debati üle hea meel ja sellega on ta oma ülesande täitnud.

Küsimusele, kas peale tekkinud avalikku debatti Eesti ja Soome presidendid teemat arutanud on, vastas presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam, et «Eesti ja Soome riigipeade eraldi kohtumist ei ole nende päevakavas, küll aga räägivad presidendid Ilves ja Niinistö sageli telefonitsi nii Euroopa ja Atlandi-ülese julgeoleku, Euroopa Liidu, ühise majandusseisu kui ka meie maade suhete teemadel. Need on kahe lähedase naaberriigi liidrite omavahelised avameelsed ja usalduslikud vestlused ega haaku kuidagi teie nimetatud artikliga.»

«See artikkel ei küta kirgi, vaid tekitas õlakehituse. Mitte ainult siin Eestis, vaid vastukajade järgi otsustades samuti Soomes. Sest tõepoolest, tsiteerides president Ilvest tänavu maikuust, siis Euroopas on keeruline leida tihedamaid ja lähimaid kahe riigi suhteid, kui need on Eesti ja Soome vahel. Need sõnad kehtivad samavõrd ka täna ja samuti tulevikus,» soovis Sildam täpsustada teemakäsitlust, mille raames käis Niemeläinen veel eile Soomes televisioonis avalikul arutlusel.

Eesti saadik Soomes ja Soome saadik Eestis sõnasid, et naabrite läbisaamine pole kunagi parem olnud. «Kõik, kes hoiavad ennast Eesti ja Soome vaheliste suhetega kursis, näevad, et meievaheline koostöö on igas mõttes lähedasem kui kunagi varem,» väitis Verkkouutistele Soome suursaadik Eestis Kirsti Narinen.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles