Korruptsioonis süüdi mõistetud Kohtla-Järve linnapea vabastati täna ametist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjov.
Jevgeni Solovjov. Foto: Mihkel Maripuu

Tänahommikusel Kohtla-Järve linnavolikogu istungil vabastati korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov (68) ametist, uut linnapead aga kohe asemele ei valitud.

Täna oli Kohtla-Järve linnavolikogu erakorralisel istungil vaid üks päevakorrapunkt: linnapea Jevgeni Solovjov ametist vabastamine. Samuti makstakse talle välja kasutamata puhkuse kompensatsioon 54 päeva eest.

Kohtla-Järve volikogu liige Eduard Odinets (SDE) kinnitas Postimehele enne istungit, et täna uut linnapead ei valita, kuna veel ei ole selgust, kes võiks Solovjovi asemele asuda.

«Praegu on läbi käinud väga erinevad nimed. Kui meil oleks üks kindel kandidaat, siis oleks juba ammu volikogu istung kokku kutsutud, ent praegu ei ole teada, millal küsimus päevakorda läheb,» rääkis Odinets.

Volikogu liikme sõnul on võimalike variantidena kaalutud abilinnapead Vitali Borodinit ja abilinnapead Deniss Veršininit, samuti endist abilinnapead ja praegust volikogu liiget Viktoria Tsventarnajat, linnasekretäri Vadim Vildet ning volikogu esimeest Riina Ivanovat.

«Valik on seega väga suur ja tundub, et head konkreetset kandidaati ei ole hetkel,» märkis Odinets, lisades, et samas on linnapea leidmiseks aega kaks kuud. Seni täidab linnapea kohuseid abilinnapea Ljudmila Jantšenko.

Võimalik, et uue linnapea küsimus tuleb arutusele volikogu korralisel istungil 28. septembril.

Odinets ei osanud öelda, kui palju makstakse Solovjovile puhkuse kompensatsiooni. Ta kinnitas, et muid võlgnevusi endise linnapea ees ei ole ning ta ei usu, et istungil tullakse välja ideega maksta talle hüvitist. «See oleks linnaelanikele järjekordne näkkusülitamine,» leidis ta. 

Volikogu esimees Riina Ivanova kinnitas pärast istungit, et Solovjov ei saanud tõepoolest mingisugust hüvitist. Kõik kohalolnud saadikud hääletasid üksmeelselt Solovjovi ametist vabastamise poolt ja põhjuseks toodi tema ametikohale mittevastavus.

Solovjovi sõnul kavatseb ta jääda pensionile ning mitte enam linnajuhtimise juurde naasta. «Ma olen pensionär, hakkan saama pensioni ja ongi kõik,» märkis endine Kohtla-Järve juht möödunud nädalal.

Keskerakonna peasekretäri Oudekki Loone kinnitusel kavatseb partei Solovjovi väljaarvamist arutada, kuid millal Keskerakonna juhatus Solovjovi küsimust arutama asub, ei osanud Loone esialgu öelda, sest praegu on käimas presidendivalimised.

Kahes alama astme kohtus korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi ja endise aselinnapea Jüri Kollo süüdimõistmine jõustus lõplikult 29. augustil, kui riigikohus ei võtnud meeste kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Viru maakohus tunnistas mullu Jevgeni Solovjovi süüdi omastamises, konkurentsialastele süütegudele kihutamises ja aususe kohustuse rikkumisega seonduvates kuritegudes, võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises ning usalduse kuritarvitamises ja karistas teda viieaastase tingimisi vangistusega. Jüri Kollo mõisteti süüdi ametialases võltsimises ja omastamises ning teda karistati nelja aasta ja kolmekuulise tingimisi vangistusega.   Solovjovi, Kollot, üht äriühingut ning äriühinguga seotud isikut süüdistati erinevates Kohtla-Järve varaliste huvide järgimise kohustuste rikkumistes.

Süüdistuse järgi korraldas Kohtla-Järve linnavalitsus 2009. aastal eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus kuritarvitas Solovjov  süüdistuse järgi oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles