Kaljurand teatab homme, kas kandideerib presidendiks (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand ja Siim Kallas.
Marina Kaljurand ja Siim Kallas. Foto: Erik Prozes

Välisminister Marina Kaljurand teatab kõigi eelduste kohaselt homme, kas kandideerib 24. septembril kogunevas valimiskogus presidendiks või mitte.

Täna kohtus Kaljurand taas Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivasega, kellega arutati välispoliitika kõrval ka presidendivalimisi. Väidetavalt ütles Kaljurand ka talle, et teeb oma otsuse teatavaks reedel.

Eelmisel teisipäeval pärast riigikogu hääletusvoore otsustas Reformierakonna juhatus pikaleveninud koosolekul, et toetab 24. kogunevas valimiskogus presidendikandidaadina Siim Kallast. Rõivase sõnul ei olnud tegu populaarsushääletusega. «See oli tegelikult arutelu sellest, et kellel neist kandidaatidest on kõige reaalsem võimalus osutuda valituks ja kelle taha meil on mõistlik koonduda, et Eesti saaks endale tõepoolest hea presidendi,» ütles ta pärast viis tundi kestnud arutelu.

Järgmisel päeval kohtus Rõivas Stenbocki majas ka Kaljurannaga. Kuigi tema sõnul Kaljuranna võimalikust kandideerimisest juttu ei olnud, ütles ta, et Reformierakonna toetuseta on kandideerimist raske ette kujutada. Rõivase sõnul tähendaks kahe kandidaadiga valimiskogusse minek, et teise ja ilmselt otsustavasse vooru pääsevad nende asemel Keskerakonna kandidaat Mailis Reps ning Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaat Allar Jõks, sest mõlemal parteil on valimiskogus umbes sama palju esindajaid kui Reformierakonnal.

Kaljurand ise ütles pärast Rõivasega kohtumist, et otsustas praegu jätkata tööd välisministrina. Võimaliku kandideerimise kohta märkis ta, et kui keegi peaks talle sellise ettepaneku tegema, siis mõtleb ta selle üle väga tõsiselt. Kandideerimise korral ei saaks ta enda kinnitusel aga välisministriks jääda.

Samas tänas Kaljurand 47 inimest, kes tegid tema kandideerimise toetuseks pöördumise, ja kõiki teisi, kes talle helistasid, kirjutasid või sotsiaalmeedias toetust avaldasid, ning ütles, et nende toetus annab talle otsuste tegemisel kindlust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles