Politoloog: Mubarak oleks pidanud ammu taanduma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Egiptuses
Meeleavaldus Egiptuses Foto: SCANPIX

Tallinna tehnikaülikooli emeriitdotsent Gabriel Hazaki sõnul võib tagantjärele tarkusena öelda, et Egiptuse president Hosni Mubarak oleks pidanud juba 10-15 aastat tagasi võimu rahulikult üle andma, sest siis oli selleks võimalusi.

Egiptuses toimuv on suureks ohuks Lähis-Ida stabiilsusele, ütles Hazak intervjuus ETV hommikuprogrammile «Terevisioon», vahendas ERR uudisteportaal.

«Kui võtta maailmasõja järgset perioodi terviklikult, siis nii pikka rahuaega Lähis-Idas, ma ei räägi siin väiksematest konfliktidest, ei ole praktiliselt olnud ja seda stabiilsust saab käsitleda kahest aspektist,» märkis ta.

Ta selgitas, et ligi 80 miljoni elanikuga Egiptus on sisuliselt olnud nii Lähis-Idas kui ka araabia maailmas laiemalt tasakaalukuse ja rahumeelse välispoliitika kandja.

See, mis Egiptuses vallandus, on Hazaki sõnul toimunud paljudes maades: «Ei ole normaalne, et president või kõrgem võimukandja on ametis 30 aastat, sest sellega kaasneb paratamatult seisak, stagnatsioon, korruptsioon, klannide tekkimine, ebaõiglus ja kui sellele lisada veel tööpuudus ning vaesumine, siis rahvamasside hulgas saab ükskord mõõt täis ja see vallandub.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles