USA kaardistas seitse Eesti tõusvat poliitikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaks
Wikileaks Foto: Postimees.ee

USA saatkond kaardistas oma 2008. aasta novembrimemos seitse noort poliitikut, kellele ennustas poliitikataevas kiiret tõusu. Näiteks selgub, et Kadri Simson positsioneeris end Keskerakonnas Edgar Savisaare järglasena, vaatlejad pidasid selleks aga Jüri Ratast.

«Seitse tõusvat tähte» (november 2008)

Keit Pentus
«Pentust peetakse laialdaselt tulevaseks Reformierakonna esimehe kandidaadiks ning mõned vaatlejad on spekuleerinud, et temast võiks saada Eesti esimene naispeaminister.»

Kadri Simson
«Simson on saanud hästi tuntud ja kõlavaks välispoliitika kommenteerijaks Keskerakonna poolt, mis on tugevas kontrastis enamiku Keskerakonna liikmetega, kes huvituvad rahvusvahelistest küsimustest vähe. /---/ Simson positsioneerib end kui võimalikku Keskerakonna esimehe ja juhtfiguuri Savisaare järglast.» (Ingliskeelses originaalis on Kadri Simsoni perekonnanimeks kirjutatud ekslikult Simpson – toim).

Margus Tsahkna
«Tsahkna on partei peasekretärina tugev Eesti NATO ja ELi liikmesuse toetaja, ta on samuti mõjukas hääl Eesti sisepoliitikas, kõneldes viimasel ajal konservatiivse eelarvepoliitika eest, et hoida Eestit eurotsooniga liitumise rajal aastail 2011–2012.»

Kristen Michal
«Michal on Reformierakonnas laialt lugupeetud, kuid teda on sageli kritiseeritud selle eest, et on liialt läbematu parlamenditööks, eelistades kärarikkamat askeldamist erakonna kampaania- ja planeerimistöös. Michal usub jõuliselt neoliberaalsesse majanduspoliitikasse, sh madalaisse ühetaolistesse maksudesse, erastamisse ja õhukesse riiki.»

Jüri Ratas
«27-aastasena oli Ratas Tallinna ajaloo noorim linnapea. Vaatlejad olid algul skeptilised, kuidas Ratas suudab meerikohustustega toime tulla. Ometi tõestas ta end kiiresti ja võitis paljude teiste erakondade esindajate lugupidamise, osutudes võimekaks kompromisside vahendajaks. /---/ Vaatlejad usuvad, et Ratas võib olla Keskerakonna juhi Savisaare järglane.»

Ott Lumi
«Lumi on erakonnas üldiselt lugupeetud, kuid eelistab hoida üleriigilisel areenil madalamat profiili. Ehkki vaikne, peetakse teda äärmiselt taibukaks, ning tal on silma detailide jaoks.»

Silver Meikar
«Meikar on valjuhäälne inimõiguste küsimustes, eriti mis on seotud Valgevene, Birma, Hiina ja Kuubaga. /---/ Tema äärmuslik aktiivsus on toonud kaasa hüüdnimesid nagu «revolutsionäär» (Ukraina), tülitekitaja ja demokraatia valvekoer.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles