Galerii: sotsid tähistasid sotsiaaldemokraatia sünnipäeva (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond tähistas neljapäeval üle Eesti tordi ja kringli jagamisega oma 111. sünnipäeva.

Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski rääkis, et sünnipäeva tähistamiseks on erakond valinud 8. septembri, sest sel päeval 26 aastat tagasi liitus paguluses tegutsev Eesti Sotsialistliku Partei Välismaa Koondis kolme teise erakonnaga Eesti Sotsiaaldemokraatlikuks Parteiks, millest sai taasiseseisvunud Eestis sotsiaaldemokraatlike väärtuste eest võitleja.

Sotsiaaldemokraatlik liikumine sündis revolutsioonilisel 1905. aastal, seisab erakonna pressiteates. Neliteist aastat hiljem võitsid sotsiaaldemokraatlikud erakonnad ülekaalukalt Eesti rahva esimesed vabad valimised – Asutava Kogu valimised. Esimeseks suuremaks otsuseks sai maareform, mis muutis eestlased peremeheks omal maal. 

Sellele järgnes Eesti esimese põhiseaduse vastuvõtmine. «Sotsiaaldemokraatlikest ideaalidest kantuna andis esimene põhiseadus ühena esimestest Euroopas naistele valimisõiguse ja sätestas muud kodanikuõigused, mida me tänapäeval elementaarseks peame. Solidaarsus, avatus ning kõigi inimeste võrdne kohtlemine on meie põhiseaduse vundamendiks,» lisas Ossinovski.

Erakond jagab täna oma sünnipäeva puhul alates kella 17 head ja paremat nii Jõgeval, Tartus, Pärnus, Põlvas, Räpinas, Võrus kui ka Tallinnas Vabaduse väljakul.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles