Wikileaks: Eesti ministrid USA saatkonna pilgu läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade vabariigi valitsuse hoonele ehk Stenbocki majale.
Vaade vabariigi valitsuse hoonele ehk Stenbocki majale. Foto: Peeter Langovits

USA saatkond iseloomustas 2007. aasta kevadises memos Andrus Ansipi valitsuse ministreid kui võimekaid ja ligipääsetavaid.

Ülevaade Andrus Ansipi valitsuse koosseisust (aprill 2007)

Andrus Ansip
«Ansipi [esimesel] peaministriajal on tema poliitiline kaal kasvanud. Ta on dünaamiline juht, kes on järjekindlalt toetanud Ameerika välispoliitilisi prioriteete. Ta on veendunud Atlandi-ülese koostöö toetaja, kes usub NATO esmatähtsasse rolli Euroopa julgeolekus. /---/ Ansip on sõbralik, ligipääsetav ja sirgjooneline. Entusiastlik murdmaasuusataja. /---/»

Juhan Parts
«Isegi kui Partsi valitsust sageli pilgatakse selle skandaalide ja kokkuvarisemise pärast, saavutas Eesti just tema juhtimise all põhilised välispoliitilised eesmärgid: liikmesuse nii NATOs kui Euroopa Liidus. /---/ (märkus: ehkki tema inglise keel on hea, võib see tema reserveeritud iseloomu tõttu tunduda katkendlik).»

Jaak Aaviksoo
«Saatkonnal on olnud Aaviksooga hea suhe, eriti tema Tartu Ülikooli rektori ajal. Olgugi et ta on Eesti poliitikast olnud suhteliselt kaugel, hinnatakse Aaviksood ambitsioonikaks ja otsekoheseks. /---/ Isamaa ja Res Publica liitumisest peale on Aaviksoo olnud tõrges Laari ja teiste Isamaa tähtsamate liikmete tendentsi vastu suruda nende hierarhilist struktuuri peale ühendparteile. /---/ Vastuseks tema tegutsemisele on Aaviksoole antud hüüdnimi «pikk Savisaar» (märkus – see on viide Tallinna linnapeale ja Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele, keda tuntakse tema poliitilise halastamatuse pärast.)»

Rein Lang
«Langi peetakse laialdaselt üheks eelmise valitsuse paremaks ministriks justiitsministeeriumi tõhusa juhtimise pärast. Oma erakonnas hinnatakse Langi kõrgelt, talle viidatakse sageli kui «partei südametunnistusele». Aastate jooksul on ta olnud saatkonna jaoks hea kontakt. Tal on avatud ja ligipääsetav iseloom ning irooniline ja must huumorimeel.»

Urmas Paet
«Nõmme linnaosa vanema päevist peale on tema populaarsus avalikkuses ja erakonnas kasvanud. /---/ Paeti ei peeta karismaatiliseks ega lahkeks, kuid ta on laialt tunnustatud kui selge avalik esineja. Nagu peaminister Ansip, on Paet kindlalt USA-, NATO- ja ELi-meelne. /---/ Lisaks on ta üldiselt ka lugupeetud välisministeeriumis, kus töötajad peavad teda ligipääsetavaks ning ta delegeerib vastutust ministeeriumi juhtkonna seas laialt.»

Ivari Padar
«Padar on täielikus kontrastis tema eelkäijaga SDE esimehe kohal, praeguse presidendi Toomas Hendrik Ilvesega. Kui Ilves oli intellektuaal ja üleriigiliselt arvestatav poliitik, siis Padari tagasihoidlikum taust on talle loonud aura, et tegemist on «ühega rahva seast». Padar on hoolikalt kasvatanud seda kuvandit, üritades oma toetusbaasi laiendada. Tema juhtimisvõimeid iseloomustab SDEst pärit vestluskaaslaste hinnangul hoolsus ja lihtsus. Samas on Padaril renomee, et tegu on avatud ja alternatiivseid arvamusi ära kuulava inimesega.»

Jüri Pihl
«Pika karjääri jooksul on Pihl ettevaatlikult hoidunud poliitikasse sekkumast, mis on talle toonud kõrge professionaalsusega ametniku kuulsuse, keda hinnatakse üle erakondlike piiride. Seepärast pidasid asjatundjad SDE otsust esitada tema kandidatuur siseministriks üllatavaks. /---/ Ajakirjandus on Pihli kutsunud «riigi kõige informeeritumaks meheks».»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles