Postimees.ee avalikustab Ansipit ja Ilvest puudutavad Wikileaksi saladokumendid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaks.
Wikileaks. Foto: www.wikileaks.org.

Postimees.ee avaldab järgmised neli huvitavamat peaministrit Andrus Ansipit ja president Toomas Hendrik Ilvest puudutavat USA saatkonna saladokumenti, mis Postimehel õnnestus Wikileaksi andmebaasi kaudu enda valdusse saada.

Esimene avalikustatav memo on kirjutatud 7. detsembril 2006 ja selles antakse ülevaade president Toomas Hendrik Ilvest ümbritsevatest nõunikest.

Teisest memost saab lugeda, kuidas ja miks president Toomas Hendrik Ilves Tallinna linnapead ja Keskerakonna juhti Edgar Savisaart Hugo Chaveziks nimetab. See memo pandi kirja 2007. aasta 3. jaanuaril.

Kolmas memo on kirjutatud 5. aprillil 2007 ja nüüd antakse ülevaade Eesti ministritest.

Neljas memo kirjutati 25. novembril 2008 ja selles kirjutatakse Eesti poliitika tulevikutegijatest.

Postimees on Norra juhtiva päevalehe Aftenposteni abil Wikileaksi andmebaasist saadud tekste muutnud ainult niipalju, et võtnud välja enamiku suursaadiku infoallikate nimed. Seda on tehtud kooskõlas Aftenposteni esitatud juhtnööridega.

Dokumendid on originaal - ehk inglise keeles ning nende põnevamaid detaile on võimalik lugeda ka Postimehe ajakirjaniku Argo Ideoni lugudest.

Loe faile siit (inglise keeles):
- Esimene memo: 7. detsember 2006

- Teine memo: 3. jaanuar 2007
- Kolmas memo: 5. aprill 2007
- Neljas memo: 25. november 2008

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles