Saarts: Kaljurand läheb täispangale ja sellega kaasneb kahtlemata risk (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Tõnis Saarts.
Politoloog Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts ütles Marina Kaljuranna otsust kommenteerides, et Kaljurand on valimiskogus ilmselt favoriitide seas, ent kui teda peaks valimiskogus siiski täielik ebaõnn saatma, tekitab see kindlasti küsimusi ning on võimalik, et ta loobub üleüldse poliitikast.

Saartsi sõnul kogub Kaljurand kindlasti toetust Reformierakonnast ja ilmselt leiab ta toetajaid ka teistest erakondadest ja valimisliitude esindajate seast. «Tegemist on kandidaadiga, kelle toetus ei ole ilmselt nii väike, et peaksime ta favoriitide seast välja arvama,» märkis politoloog senistele uuringutele toetudes.

Ent seda, kuidas Kaljurannal valimiskogus läheb ja kas ta pääseb teise vooru, ei hakanud Saarts prognoosima. «See võib juhtuda ja võib ka mitte juhtuda,» ütles ta, kuid lisas siiski: «Võib olla üsna realistlik stsenaarium, et nii Kallas kui ka Kaljurand saavad teise vooru.»

Saarts nentis, et Kaljuranna otsus valimiskogus kandideerida on täispangale minek ja kahtlemata on tegu riskiga, kuid kui Kaljurand täielikult ei ebaõnnestu ehk ta saab näiteks teise vooru, kuid mitte presidendiks, siis on tal reaalsed šansid poliitikas jätkata. Seda kas siis mõne teise erakonna koosseisus või mingil muul moel.

«Kui teda saadab aga valimiskogus täielik ebaõnn, siis see tekitab kindlasti küsimusi. On võimalik, et ta loobub poliitikast ja jätkab diplomaadikarjääri. Neid võimalusi oma erialal jätkata on tal piisavalt ja see pole üldse obligatoorne, et ta peab poliitikas jätkama,» lisas Saarts.

Kaljuranna plussiks on politoloogi sõnul see, et ta on teatud määral Reformierakonnast distantseerunud või teda on sunnitud erakonnast distantseeruma, mis teeb tema toetamise kergemaks ka teiste erakondade esindajatel, kellelt muidu oleks mõnevõrra keerulisem toetust saada.

Saartsi sõnul oli Kaljuranna tänane otsus raskesti prognoositav, sest varasemalt oli palju erinevaid signaale ja polnud üldse selge, kas ta kandideerib.

«Muidugi on korrektne, et Kaljurand loobus ka välisministri kohast, sest muidu oleks tõesti tekkinud küsimus, et kuidas ta on valitsuses edasi, küll mitte Reformierakonna liikmena, kuid siiski sisuliselt Reformierakonna välisministrina. See oleks tekitanud teatud küsimusi ja võib-olla ka protesti erakonna sees Siim Kallase leeris, et miks selline inimene on välisminister edasi,» selgitas Saarts.

Praegune reaktsioon on tema hinnangul olnud reformierakondlaste poolt väga pehme ja pigem mõistev.

Peaminister Taavi Rõivas teatas küll, et ta ei pea vajalikuks Kaljuranna lahkumist välisministri ametist. Saartsi sõnul on see ka igati arusaadav, kuna Reformierakond kaotab kahtlemata väga tugeva ja populaarse ministri ja tegelikult kaotab kogu valitsus hea välisministri. «Siin pole küsimust, et tegemist on olnud väga tugeva ja populaarse välisministriga. Keegi ei taha sellist liiget oma valitsusest kaotada, sest tegemist ei ole ju inimesega, kellest tahetakse lahti saada.»

Välisminister Marina Kaljurand teatas täna hommikul Reformierakonna esimehele, peaminister Taavi Rõivasele, et loobub ministrikohast ja kandideerib presidendiks. Kaljurand kinnitas päeval pressikonverentsil, et kuigi oma kandidatuuri ülesseadmiseks tal allkirju veel pole, on tal valijameeste seas toetajaid nii valimisliitudest kui kõigist parteidest peale Konservatiivse Rahvaerakonna. «Ma ei astuks seda sammu, kui ma ei usuks, et ma võin saada valitud,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles