Ilves: välisministri ametikoha ümber valitseb häiriv ebaselgus (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul valitseb välisministri ametikoha ümber häiriv ebaselgus ning ta soovib esimesel võimalusel olukorda peaministriga arutada.

«Ma näen siin häirivat ebaselgust,» ütles president Toomas Hendrik Ilves vastuseks BNSi palvele kommenteerida välisministri ümber toimuvat. «Senine välisminister esitas peaministrile lahkumisavalduse ja ütles, et 9. september on tema viimane tööpäev. Peaminister ütles, et senine välisminister jätkab. Vabariigi presidendina, kes põhiseaduse kohaselt esindab Eestit välissuhtluses, soovin ma teada, kes täidab 10. septembril Euroopa Liitu ja NATOsse kuuluva Eesti välisministri kohuseid,» ütles Ilves reede õhtul BNSile.

Tema sõnul ei tohi riigis olla mingit ebaselgust. «Eesti vajab välisministrit iga päev. Olen kindel, et me arutame seda olukorda peaministriga niipea kui võimalik,» lisas Ilves.

Peaminister Taavi Rõivas ütles reedel, et ei kiirusta välisministri Marina Kaljuranna ametist lahkumise avalduse viimisega presidendi ette. «Tänase seisuga on Kaljurand ametis ja on seda seni, kuni ma pole seda viinud Kadriorgu. Mina ei nõua tema tagasiastumist,» ütles Rõivas, lisades, et Eesti jaoks keerulisel ajal on oluline, et välispoliitikas ei tekiks lünka ja välisminister oleks olemas. «Kaljurand on olnud hea välisminister,» rõhutas Rõivas.

Ta tõstis esile kehtivat seadust, mille järgi vabastab ministri ametist president, kui peaminister on sellise ettepaneku teinud. «Ma olen Kaljurannale öelnud, et annan talle aega järele mõelda,» märkis Rõivas.

Reedel presidendiks kandideerimisest teatanud Marina Kaljurand välistas võimaluse jätkata välisministrina pärast presidendivalimisi, kui ta ka valituks ei osutu. «Ma olen väga selgelt välja öelnud, et ma soovin lahkuda täna. Täna on minu viimane tööpäev välisministeeriumis ja ma väga loodan, et siin ei tule mingisugust juriidilist trikitamist,» ütles Kaljurand reedel BNSile pärast Rõivase sõnu, et soovitab Kaljurannal veel oma otsust kaaluda ning kas või kampaania ajaks puhkuse võtta.

Kaljurand viitas, et seaduse kohaselt tuleb tema lahkumisavaldusele vastus anda ühe kuu jooksul. «Aga ma väga loodan, et peaminister langetab selle otsuse kiiremini, sest ma olen väga selgelt öelnud, et ma ei jätka välisministrina ka siis, kui ma valimisi ei võida,» rõhutas Kaljurand.

Kaljurand leidis, et talle tuleb otsida järglane võimalikult kiiresti. «Mina leian, et välisministri koht tuleks võimalikult ruttu ära täita, see ei ole selline koht, mis kannatab oodata,» märkis Kaljurand.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles