Jürgen Ligi välisministriks, Maris Lauri haridust suunama (10)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Sander Ilvest / Postimees

Reede oma viimaseks tööpäevaks välisministrina kuulutanud Marina Kaljuranna asemele tõuseb suure tõenäosusega senine haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ning haridusministriks saab endine rahandusminister Maris Lauri.

Peaminister Taavi Rõivas soovitas reedel Marina Kaljurannal küll kuni presidendivalimiste lõpuni puhkuse võtta, kuid nii kergelt ta ei pääsenud. Rõivasel tuli leida paari päevaga variant, mis kõiki rahuldaks ja rahustaks.

Varem kaitse- ja rahandusministri kohta pidanud tänane haridusminister Ligi asendab neil päevil Kaljuranda ja võib Postimehe andmetel suure tõenäosusega selle koha ka päriselt endale saada. Kui homme kogunev Reformierakonna juhatus nii otsustab. Ligi asemele haridusministriks tõuseks aga endine rahandusminister, tänane riigikogu liige Maris Lauri, kelle puhul hinnatakse tema ratsionaalsust, analüütilisust, raha lugemise oskust. Ligi tugevuseks tema kogemus julgeolekuvallas, pikk ministrikogemus, tuntus.

Rõivas kinnitas eile, et ta on loomulikult uue välisministri otsimisega tegelenud, on rääkinud paljude inimestega nii Reformierakonna juhatuses kui ka riigikogu fraktsioonis. „Olen reformierakondlaste seisukohad kaardistanud, kuid sündmustest ei maksa ette rutata. Ma võin öelda, et plaan on olemas, kuid sellest räägime täpsemalt järgmisel nädalal,» sõnas ta.

Küll aga ütles Rõivas, et on välisministri ametikohale kaalunud mitut varianti. «Tuleb leida see lahendus, mis on antud hetkel kõige parem ja ma usun, et mul on see nägemus olemas,» ütles Rõivas.

«Selles protsessis on roll nii erakonna juhatusel kui ka presidendil, lisaks on väga palju muid detaile. Sedavõrd olulist otsust ei saa üleöö teha.”

Ligi võtab olukorda talle omaselt – rahuga. «Ma olen haridus- ja teadusminister seni, kuni saatus seda võimaldab ja teen seda tööd täie rinnaga,» ütles Ligi.

Ta ei soovinud rääkida uue välisministri nimest, kuid ütles, et diplomaadi asemel võiks välisministeeriumi siiski juhtida poliitik. «Hea diplomaat ei lisaks midagi, headest diplomaatidest välisministeeriumis puudust ei ole, » oli Ligi veendunud.

Kui Maris Lauri saab ministriks ja lahkub riigikogust, siis tema esimene asendusliige on Rait Maruste, kes juhtis eelmises koosseisus põhiseaduskomisjoni.

Juhul kui Maruste peaks loobuma riigikokku minekust, tekib see võimalus Signe Kivil, kes on kunagine kultuuriminister ja endine Eesti Kunstiakadeemia rektor.

Välisministri koht jäi vabaks reedel, mil pärast Reformierakonna juhatuse otsust toetada presidendi valimistel Siim Kallast teatas lõpuks Marina Kaljurand, et ta jätab välisministeeriumi ja soovib presidendivõitluses lõpuni minna.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles