Savisaar ei välista Keskerakonna juhtimise üleandmist (2)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles parteilehes Kesknädal, et kui osale erakonnast tundub, et on vaja erakorralisi juhivalimisi, tuleb need korraldada pigem varem kui hiljem. «Kui on tugev kandidaat ja selge visioon laual, siis mine tea – ehk tuleb erakond taha, ja nagu me täna toetame koos Mailist, toetaksime ka uut esimeest või esinaist,» kirjutas ta.

Savisaar märkis, et Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu ideel korraldada veel sel aastal erakonna erakorraline kongress võib olla jumet. «Kuid ainult juhul, kui tulemuseks on suurem selgus, mitte segaduse juurdetekitamine. Keskerakonna valija väärib selgust. Pole mõtet rääkida, et kongressi on vaja uue põhikirja kinnitamiseks. Muidugi, põhikirja küsimus on iseenesest tähtis, kuid poliitiliselt teisejärguline,» kirjutas ta.

Ta ütles, et kui Jüri Ratas või Kadri Simson soovivad kongressil uuesti esimeheks kandideerida, siis tuleb anda neile võimalus ja liigselt oodata ei ole vaja. «Eelduseks on, et Ratas või Simson või mõlemad ütlevad selgelt, kas nad kandideerivad, ja panevad oma visiooni lauale. Aus ja läbipaistev konkurents on meile omane ning on meid alati edasi viinud,» märkis ta.

Savisaare hinnangul on võimalik, et Ratase ja Simsoni vahel ei ole täna üksmeelt, kes neist võiks kongressil tema vastane olla. «Ma ei näe selles probleemi või põhjust viivitamiseks. Kandideerida võib rohkem kui üks inimene. Ka viimasel kongressil oli kandidaate rohkem. Lõpuks võidab ikka üks,» ütles ta.

Kindlasti ei tohi tema sõnul tähelepanuta jätta poliitilist hetkeseisu. «Kontekst on praegu selline, et presidendivalimistel on meie kandidaadil kõige suurem võimalus presidendiks saada. Meie valisime Mailis Repsi varakult ja astusime ühtselt tema selja taha. See ongi aus mäng,» kirjutas ta.

Samas võivad omavaheline kemplemine ja veesogamine Savisaare sõnul Keskerakonna võimalusi tugevalt kärpida – ka koalitsiooniläbirääkimistel valitsusse jõudmiseks ning sellist kingitust ootavad konkurendid pikisilmi. «Kindlasti ei tohi nüüd korrata Reformierakonna viga. Kaljuranna ja Kallase vahel valides lükati otsustamist edasi, kuni oli liiga hilja. Kahtlemata keerutamine erakonna esimeheks kandideerimise ümber on üks segaduse tekitaja,» ütles ta.

Savisaare sõnul pakkus ajakirjandus Keskerakonna esimehe rolli ka Mailis Repsile. «Milleks teha poliitikat läbi intriigide ja peitusemängu? Kel on ambitsioon juhtida, peab selgelt julgema ja ütlema, et jah – mina tahan, mina oskan,» kirjutas ta. «Kui on tugev kandidaat ja selge visioon laual, siis mine tea – ehk tuleb erakond taha, ja nagu me täna toetame koos Mailist, toetaksime ka uut esimeest või esinaist. Minu jaoks on rahva hääl alati olnud tugevam mistahes teistest mõjutajatest. Ka erakonna sees. Kui ikka erakonna otsustuskogu eelistas presidendikandidaadina Mailist, siis mina käitun nii, nagu erakond ütleb.»

Savisaar märkis, et pigem on Keskerakonnas viimasel ajal olnud probleem, et osa erakonna juhtidest ei taha kuidagi leppida viimase kongressi tulemustega. «Paraku kuulub erakond selle liikmetele ja valijatele,» ütles ta ning rõhutas ka, et kohalikud valimised tuleb võita, kusjuures liigse segaduse tekitamine ning toores ja oskamatu lõhkumine võivad pealinnalt röövida asjalikud juhid. «Millest oleks kahju. Asju tuleb ajada ausalt ja läbipaistvalt. Kui ikka osale erakonnast tundub, et kongressi on vaja, siis teeme selle pigem varem kui hiljem. Ärme pikendame ise määramatust,» lisas Keskerakonna juht.

Karilaid: Ratas ütleb oma sõna pärast presidendi valimist

Kui Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles eile ERRile, et esmaspäevasel kohtumisel ei pidanud Savisaar erakorralise kongressi korraldamist vajalikuks, siis täna avaldas ta heameelt, et erakonna esimees on järele mõelnud ja mõttest kinni haaranud. «Mina igal juhul tervitan selle erimeelsuse likvideerimist, nüüd me oleme siis selles küsimuses üht meelt,» ütles ta.

Küsimusele, mis võis Savisaare meelemuutuse põhjustada, vastas Karilaid, et tema erakonna esimehe sisse nii hästi ei näe. Samas on tema sõnul tegu tugeva poliitikuga ja tugev poliitik peab oskama muutuva olukorraga kohaneda.

Karilaid nentis, et ühelt poolt on Keskerakonna sees toimumas muudatused, samas on üles kerkinud ka Midfieldiga sõlmitud garantiikirjade küsimus ning lisaks võib Savisaar lähiajal saada kriminaalsüüdistuse. «Need kõik kokku tekitavad ka selle olukorra, kus tuleb teha väga selgeid valikuid,» ütles ta.

Karilaid kordas, et tema hinnangul võiks erakonna uueks esimeheks tõusta riigikogu praegune aseesimees Jüri Ratas. «Mina olen oma arvamuse välja öelnud ja hoian oma poliitilisest agendast kinni. Arvan, et Jüri Ratas oma nägemuse või selge sõna ütleb siis, kui president on valitud,» lausus ta.

Küsimusele, kas erakorralise kongressi võiks kokku kutsuda juba 1. oktoobril kogunev partei volikogu, vastas Karilaid, et see on volikogu uue juhtkonna ja liikmete otsustada. «Kõigepealt on presidendivalimised, siis on volikogu esimehe valimised ja siis on juba erakonna liikmete otsustada, kas on vaja uut juhatust, uut erakonna esimeest, uut põhikirja,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles