Koort: olukord Ida-Virumaal ei ole kindlasti katastroofiline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort.
Erkki Koort. Foto: Liis Treimann

Olukord Ida-Virumaal ei ole hea, aga kindlasti mitte katastroofiline, sõnas siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort.

Kommenteerides tänases Eesti Ekspressis ilmunud artiklit, mis käsitles valitsuse julgeolekukomisjonile esitatud memorandumit Ida-Virumaa olukorra kohta, ütles Koort BNSile, et riik peabki arvestama erinevate stsenaariumitega. Tema sõnul on riigi ülesanne mõelda arengutele tulevikus ning sealhulgas mõelda negatiivsetele ja ka väga negatiivsetele stsenaariumitele.

«Olukord ei ole hea, aga kindlasti ei ole ka katastroofiline. Ida-Virumaa on erinev võrreldes muu Eestiga ning erinevad probleemid vajavad teistsugust lähenemist,» sõnas Koort.

Ta märkis, et Ida-Virumaa küsimus ei ole selles, et seal oleks oluliselt vähem riiki kui ülejäänud piirkondades. Küll on aga riigi teenistusse inimesi raskem leida, sest probleemiks on nii kodakondsus kui ka riigikeele oskus.

«Ida-Virumaa probleeme ei saa lahendada ainult politsei suurendamise läbi piirkonnas ning loota, et kohapealsed elanikud, kelle meelsuses on kahtlusi, hakkavad peale seda riiki palavalt armastama. On oluline, et poliitikud pööraksid sellele piirkonnale suuremat tähelepanu, sest ühiskonna sotsiaalseid probleeme ei saa lahendada korrakaitseliste või julgeolekuliste tegevustega. Nende meetoditega saab likvideerida tagajärgi,» ütles Koort.

Ta lisas, et Ida-Virumaa turvalisuse ja julgeoleku paremaks tagamiseks on vaja suunata selleks täiendavalt raha. «Paljugi algab haridussüsteemist ning tänaseks on kasvanud üles põlvkond inimesi, kes on sündinud iseseisvuse taastanud Eestis, läbinud venekeelse haridussüsteemi, kasvanud suureks ning juba nende lapsed lähevad venekeelsesse haridussüsteemi. Tasub mõelda, kas riik on nii rikas, et pidada üleval kahte paralleelset süsteemi, mis tihti õpetab teises riigis loodud õpikute järgi ning mille õpetajad viivad lapsi pildistama kommunistlike pannoode taustale,» sõnas Koort.

Ta märkis, et valitsuse poolt heakskiidetud Ida-Virumaa tegevuskava on kutsutud ellu nimelt selleks, et muuta piirkonnas olukorda. «See koondab nii tegevusi, mida tehakse ka ilma tegevuskavata, ning tegevusi, mis on uued algatused. Praegusel kujul ei ole nimetatud tegevuskava ülemäära ambitsioonikas ja sellisel kujul puudub sellel suurem mõju Ida-Virumaa suunamiseks,» ütles Koort.

«Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et paanikaks põhjust ei ole aga ohtusid ei tohi mingil juhul ignoreerida,» ütles asekantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles