Haapsalu lähedal tapeti Eesti allilmaliider Nikolai Tarankov (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei sai kolmapäeva pärastlõunal kella 14 paiku teate, et Läänemaal Saunja külas on leitud tapetu. Politsei tuvastas, et tegu oli Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankoviga.

Keskkriminaalpolitsei juht Krista Aas kinnitas, et täna pärast kella 14 leiti Läänemaal 63-aastase Nikolai Tarankovi surnukeha. Peavigastusega surnukeha leiti metsa alla kõrvalisse kohta pargitud autost. Aas ütles, et teatele reageerisid koheselt Lääne prefektuuri kriminaalpolitseinikud ning kui tuvastati tapetu isik, kaasati juhtunu uurimisse keskkriminaalpolitsei töötajad.

«Praegu töötavad sündmuskohal kriminalistid, eksperdid ja uurijad, et koguda sündmuskohalt esmased tõendid,» lisas Aas kella 18.40 ajal.

Kella 21.15 paiku hakkasid kriminalistid, eksperdid ja uurijad sündmuskohalt lahkuma.

Kella 21.44 ajal tehti kohapeal menetlustoiminguid keskkriminaalpolitsei, kriminalistide ja teiste menetlejate abil. Riigiprokurör Vahur Verte ütles Postimehele, et praegu on menetlus algstaadiumis.

Verte sai kinnitada ainult seda, et menetlust on alustatud tapmise paragrahvi alusel. Küsimusele, kes surnukeha leidis, vastas ta, et tapetu leidis isik, kes võib olla tapetuga seotud. «Murelik kodanik,» kommenteeris Verte. Kuidas Tarankov tapetud oli, ei saa prokurör uurimise huvides öelda.

Verte lisas, et kuna sündmusest laekus teave loetud tunnid tagasi, on hetkel väga keeruline öelda, kuidas arengud toimuma hakkavad. Seda hinnatakse jooksvalt homme-ülehomme ning hakatakse kontrollima uurimishüpoteese. «Seda, kui keeruliseks see menetlus osutub, näitab aeg.»

«Käesoleval hetkel toimuvad menetlustoimingud sündmuskohal, kontrollitakse esimesi juhtniite, loetud tunnid on sündmuse algusest möödas, andke aega, tuleb vaadata, mis aeg näitab,» lisas Verte.

Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust, mida viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib riigiprokuratuur. 

Politsei ja prokuratuur annab täiendavat infot esimesel võimalusel.

Möödunud nädalal kirjutas Postimees, et Eesti kuritegelike ühenduste juhid on eksistentsiaalse küsimuse ees: kellest ja millal saab viimased 25 aastat allilma ristiisa rollis olnud Nikolai Tarankovi mantlipärija.

Muudatused organiseeritud kurjategijate otsustajate ringis on lähiaastatel möödapääsmatud. Küsimus on vaid selles, millal, kellele ja kui palju võimu pärandada. Sest Eesti allilma kroonimata kuningas Nikolai Tarankov on juba pensionieas. Võib-olla viitab just sellele muidu Kuldseks Koljaks kutsutud mehe teine hüüdnimi Vana Kolja, kirjutas Postimees möödunud nädalal.

Tarankovi juhtimisel on organiseeritud kuritegevus suutnud viimased kümmekond aastat mõne erandiga hoida avalikkuse ees madalat profiili. Verised allilmasõjad on seepärast üksnes kauge mälestus 1990. aastatest.

Näiline rahu ja mõjusfääride jaotamine läbirääkimiste teel on organiseeritud kuritegevusele endale aga eluliselt hädavajalik. Eestis võinuks minna halvemini. Sest huvigruppe on palju – tänaseni tegutseb Eesti allilmas kümmekond grupeeringut.

Täpsemaks minnes on Postimehe andmeil seitse-kaheksa kindlat gruppi. Ja selles, kellest saab uus ristiisa, oleks olnud Tarankovil suurim sõnaõigus. Eelmise ristiisa soosing oleks uuele hädavajalik, kuivõrd ta peab tagama vanade tegijate heaolu jätkumise.

Tarankovist sai Eesti organiseeritud kuritegevuse katusorganisatsiooni ühiskassa liider kaheksakümnendate lõpul ja kuuldavasti tema endagi jaoks ootamatult. Nimelt pöördunud paar Venemaalt tulnud pätti kohalike allilmaliidrite poole sooviga maksta ära Eestis tehtud eduka tehingu katuseraha, mis Venemaal oli juba tollal kuritegeliku maailma nn. kirjutamata reegel.

Ehkki Eestis ühiskassat ei eksisteerinud, otsustasid siinsed kurjategijad selle olude sunnil käigupealt kiirelt luua. Et huvide konflikti vältimiseks ei saanud asja juhtima panna konkreetse grupeeringu mõnda ninameest, pakuti ühiskassa juhi kohta pealtnäha sõltumatule autoriteedile Nikolai Tarankovile. KGB koolitusega endisele poksitšempionile. Nii jäi tervelt järgnenud kolmekümneks aastaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles