Otseülekanne foorumilt «Jäätmevaba jagamisühiskond»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kompostitavad jäätmed prügilas
Kompostitavad jäätmed prügilas Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Neljapäeval algusega kell 10 toimub otseülekanne Roheviku foorumilt «Jäätmevaba jagamisühiskond».

Foorumi eesmärk on leida pidepunkte, mis aitavad kohandada ja juhtida oma elu nii, et koormus keskkonnale on väike, aga samas oleks sellel selge isiklik ja ühiskondlik hüve.

Esinejate ja osalejate abiga Eestist, Rootsist, Saksamaalt ja Soomest avatakse teemad ette kolmest vaatepunktist: juhtimine, kogukond, ettevõtlus.

Uuritakse, kuidas kujundada jäätmevaba heaoluühiskonda. Suur osa läänemaailmast raiskab energiat, toitu ja teisi varasid. Sageli lastakse asjadel tarbetult seista; ostame, aga ei kasuta kogu potentsiaali ning kõige selle kõrval püüame päästa manduvat ökosüsteemi. Iga Euroopa Liidu kodanik tekitab keskmiselt aastas ligi 0,5 tonni jäätmeid, ameeriklane enamgi. Igal aastal ladestatakse maailmas üle 2 miljardi tonni jäätmeid ning tarbijaskond kasvab.

Samas võiksime elada ühiskonnas, kus ressursid on ringkasutuses jagamise, ümbertöötlemise, taaskasutuse, uuskasutuse abil, luues terviklikumat väärtusahelat ning toetades ka sotsiaalset sidusust. «Jäätmed» ainult viitavad meie «rumalusele» midagi ette võtta.

10.00-10.15  Avasõnad

Mait Klaassen, Maaülikooli rektor

Urmas Klaas, Tartu linnapea

Christer Haglund, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor

10.15-11.45  Halduse paneel 

Kui palju jõuab omavalitsus ise olla muutuste eestvedaja ja kui palju on olukorrale reageerimist? Millised on väärtuspõhise valitsemise väljavaated? Kas teame, milline on tuleviku prügi? Miks kolib loodus linna tagasi?

Jäätmekäitluse tulevikustandardid. Peeter Eek, Keskkonnaministeerium (EST)

Muutused linna ökosüsteemis. Loodus kolib linna. Annika Kruuse, Malmö City (SWE)

Jätkusuutlik koostöö? Kogukondade ja omavalitsuste ühistegevuse potentsiaalid ja komistuskivid jäätmevaba jagamisühiskonna loomise​. Kaidi Tamm, Karlsruhe Institute of Technology (GER)

Paneelile järgneb arutelu.

11.45-12.00  Virgutuspaus

12.00-13.40  ​Ettevõtluse paneel

Kuidas teha äri jäätmevabas ühiskonnas? Ressursi hind või väärtus? Kas on üldse võimalik kasumlikult majandada, kui katkestada globaalsed majandusahelad? Kuhu laieneb jagamismajandus, uued majandusmudelid? Mida teha toidujäätmetega?

Paikkondlik (isemajandav) siirdelinn. Ciaran Mundy, Bristol Pound CIC (UK) NB! Ettekanne Skype'i vahendusel

Jagamismajanduse väljavaated. Henri Laupmaa, Fundwise ja Hooandja asutaja (EST)

Toidujäätmed: raisatud raha või ärivõimalus? Taija Sinkko, LUKE (FIN)

Paneelile järgneb arutelu.

13.40-14.30  Lõunapaus

14.30-16.15  Kogukonna paneel

Mil määral saab kogukond võtta kohustusi üle omavalitsuselt? Kogukonna mõju väljaspool kogukonda? Milliseid võimalusi pakub ühistegevuse ja jagamismajanduse uus tõus? Elukorralduse ja majandustegevuse paikkonnastumine?​

Kogukonnaelu väljakutsed maal. Riinu Lepa, ökokogukond Väike Jalajälg (EST)

Kogukond ja kohalik omavalitsus ringmajanduses. Suvi Holm, EcoFellows (FIN)

Kuidas ehitada taaskasutavat kogukonda? Kristi Zolgo, MTÜ Taaskasutuskoda (EST)

Paneelile järgneb arutelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles