Pihl: Tarankovi tapmise põhjus võib olla lihtsam, kui esmapilgul paistab (2)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pikka aega kaitsepolitsei (kapo) eesotsas olnud Jüri Pihl kaldub arvama, et Eesti kuritegeliku maailma ristiisaks peetud Nikolai Tarankovi mõrv ei ole tingimata seotud tema positsiooniga allilmas.

Ka üheksakümnendatel kapo tööd juhtinud Pihl meenutas, et toona oli allilmaliider Tarankovi autoriteetsus kuritegelikus maailmas teada-tuntud. Pihli mäletamist mööda olla Tarankov üheksakümnendate keskel ka kuu aega vangis istunud ja tingimisi karistada saanud.

«Ja rohkem ta meie vaatevälja väga ei sattunudki,» meenutas Pihl, viidates tolleaegsetele tehnilistele võimalustele, mistõttu Tarankovile ja tema jõugule «küüsi taha ei saadud». «Selline inimene ta oli – ise ta midagi toime ei pannud,» lisas kapo endine juht.

Miks Eesti allilma ristiisaks peetud 63-aastane Tarankov just nüüd tapeti, ei osanud Pihl öelda. Tema jaoks oli see üllatav ning tekitab palju küsimusi. «Esiti seda, mis meie kuritegelikus maailmas praegu toimub. Ma oleks aru saanud, kui selline käitumine oleks olnud üheksakümnendatel,» sõnas ta.

Seda enam, et hiljuti on kohtu ette jõudnud kaks kuritegelikku jõuku, neist üks Haron Dikajevi ja teine Assar Pauluse juhitud. Viimane on juba ka lahendini jõudnud. «Ja nüüd järsku mõrvata selline vanamees, kes isiklikult enam kuritegelikult väga aktiivne ei ole  - see on mingil määral siiski üllatav,» märkis Pihl.

Pihli sõnul on tal tapmise põhjuseid raske hinnata, sest ta on juba üle kümne aasta kogu asjast eemal olnud. Kui miski võiks viidata allilmategelaste vahelisele arvete klaarimisele, siis võib see tema hinnangul olla see, et kaks kuritegelikku grupeeringut on kohtu all, kuid Tarankov on kohtupidamisest pääsenud.

Kuna see Pihlile kuigi tõenäoline ei tundu, pakub ta, et asi võib tegelikult olla lihtsam, kui esmapilgul paistab. «Ei tahaks uskuda, et siia hakkab tulema mingisugune uus kuritegelik laine ja hakatakse turgu jagama,» leidis ta. «Pigem kaldun ma arvama, et see peab olema seotud millegi muuga kui Tarankovi positsiooniga kuritegelikus maailmas,» lisas Pihl.

Pihl loodab, et tapja või tapjad tabatakse. «Eks politsei ja prokuratuur peaksid siin oma võimekust näitama,» arvas ta.

«Nad ei peaks ainult külakorruptante püüdma - kuigi seda peab ka muidugi tegema - aga kui ma õigesti mäletan, siis on ka Kalev Kure mõrv veel lahendamata,» lisas Pihl. Tema sõnul peaks see olema jõuorganite auasi, näitamaks, kelle käes võim siiski on.

Politsei sai eile pärastlõunal teate, et Läänemaal Saunja külas on leitud tapetu. Kohapeal tuvastas politsei, et tegu oli Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankoviga. Peavigastusega surnukeha leiti metsa alla kõrvalisse kohta pargitud autost.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles