Ekspertide sõnul tuleb pensioniea tõsmisel arvestada inimeste tervist ja olukorda tööturul

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid. Pilt on illustratiivne
Pensionärid. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Ametiühingud ja eksperdid leiavad, et pensionisüsteemi reformimine on tulevikuväljavaateid arvestades vajalik, aga pensioniea tõstmisel tuleb arvesse võtta meie inimeste kehva tervist, napivõitu ümberõppevõimalusi ja olukorda tööturul.

Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson ütles «Aktuaalsele kaamerale», et pensioniiga ei saa tõsta seni, kuni inimeste tervis ja ümberõppevõimalused ei parane, neil põhjustel ei vea inimesed tööl välja tänasegi pensionieani, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Rahvastikuteadlane Luule Sakkeus soovitab kindla vanuse asemel pensioniiga paindlikumalt määrata.

«Üks kõige lihtsamaid viise on elueaga sidumine, kuid on võimalik ka täpsustatumate näitajatega nagu tervelt elatud eluaastatega, kuid seal mitte kogu tervelt elatud elu eluaastatega, vaid selle osaga, mille puhul me ütleme, et inimene on oma elus oluliselt piiratud,» selgitas Sakkeus.

Majandusteadlane Raul Eamets ütles, et tänast pensionisüsteemi ei ole tulevikus lihtsalt võimalik ülal pidada ja loodetevasti on tulevased 70-aastased sama tegusad kui tänased 60-aastased. Noortel ei tasu tema sõnul vanas eas palmi all peesitamisele loota.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles