Fotod: Rootsi teadlane leidis Lahemaa rahvuspargist maailma kalleima seene (4)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niclas Bergius leidis matsutake seene Lahemaalt nädala algul.
Niclas Bergius leidis matsutake seene Lahemaalt nädala algul. Foto: Niclas Bergius

Rootsi bioloog leidis Lahemaa rahvuspargist oma harulduse tõttu ülihinnaliseks saanud seene, mis on palavalt armastatud kauges Jaapanis.

Nädala algul viibis paar päeva Eestis Rootsi bioloog Niclas Bergius, kes käis muuhulgas ka Lahemaa rahvuspargis, kus sattus peale väga erilisele leiule – maailma kalleimaks seeneks peetavale matsutake seenele.

Bergius on matsutaket uurinud juba 1998. aastast alates. Kõrgelt hinnatud seen on eriliselt popp Aasias, kuid seent on leitud ka Põhja-Ameerikas ja Euroopas, seal hulgas ka meie naabrite juurest Soomes ja Rootsis.

Bergius rääkis Postimehele, et tema teada on matsutaket varem Eestis leitud kolm-neli korda. Ta lisas, et üldjuhul võib seent leida kasvamas vanades männimetsades ja liivasel pinnasel. Kusjuures, sealt tuleb ka seene nimi – jaapani keeles tähendab matsutake männiseent.

Bergiusega koos oli Lahemaa metsades Eesti seenetark Urmas Kaja. Just tema leidiski samast kandist matsutaket 2011. ja 2012. aastal, kuid viimased aastad ei ole ta haruldast seent enam kohanud.

«See on kindlasti eriline leid, eriti seetõttu, et seen ei ilmuta end igal aastal,» ütles Kaja. Tõenäoliselt tingib selle ilmastik, kuid kummaline on ka see, et viljakehad on vaid ühekaupa.

Rootsi teadlane usub, et seent võib leida ka mujalt Eestist. «Kuid seda tuleb otsida õiget tüüpi metsadest,» ütles ta eksootilise seene huvilistele vihjeks. Ka Kaja arvab, et seen kasvab mitmel pool Eestis, kuid sellele ei pöörata erilist tähelepanu, kuna ta ei näe väga söögiseene moodi välja.

Matsutaket peetakse Jaapani vastuseks trühvlile, teiselegi ülikallile seeneliigile. Hinnad küündivad kõrgustesse ennekõike seetõttu, et seen on väga haruldane. Seda enam on seene leiukoht Eestis märkimist väärt. Kui palju raha peab siis maailma kallima seene eest välja käima?

Umbes pool kilo matsutake seeni maksab ligi 1000 dollarit ehk 890 eurot, mõne sordi eest võidakse küsida isegi kaks korda rohkem raha. Näiteks üks kast kolme seenega võib maksta 420 dollarit.

Kui suuremat osa seeni hinnatakse nende maitse järgi, siis matsutake on tuntud oma lõhna poolest. Seene aroom on üheaegselt puuviljane ja vürtsine, kerge kaneeliaktsendiga.

Mida Bergius Lahemaalt leitud hinnalise seenega tegi? «Ma jätsin selle sinna,» ütles ta, «loodetavasti tekib nii sinna tulevikus veelgi samu seeni».

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles