Kolm Tarankovi pärast tapetud meest (4)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik oli veel neljapäeva pärastlõunal lintidega eraldatud. Uurijad lahkusid alles pärast kella 14.
Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik oli veel neljapäeva pärastlõunal lintidega eraldatud. Uurijad lahkusid alles pärast kella 14. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Kolmapäeval tapetud Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankoviga on seostatud kolme rivaalitseva grupeeringu juhi mõrva. 

Kas oli selle taga ühe kriminaalse Moskva autoriteedi tingimusteta toetus, kuid Tarankovi otsustusõigust Eesti allilmaasju justkui loožist juhtida polnud viimase 15 aasta jooksul siin keegi julgenud avalikult kahtluse alla seada.

Kõik, kes olid seda julgenud, surid vägivaldset surma. Nii juhtus üheksakümnendate alguses Riia grupeeringu juhi Igor Kalininiga, kes diskoteegis surnuks pussitati. Sama saatus tabas Krasnodari grupeeringu liidrit, metallikuningaks kerkinud Mihhail Gorbatšovi, kelle rühmitus Tarankovi otsusega lindpriiks kuulutati ja kelle meestele üle Eesti Haron Dikajevi eestvedamisel inimjahti peeti. 

Gorbatšovi ja tema tüdrukusõbra surnukehad leiti maassekaevatuna aastad hiljem Poolast ühe poolelioleva suureramu krundilt. Viimane ohver selles nimistus oli Aleksandr Ivanov ehk Torpeedo, kes aitas Tarankovil asju korraldada kinnises vanglasüsteemis. Vabanemise järel polnud Torpeedo rahul talle pakutud mõjuga ja soovis endale saada otsustusõigust Ida-Virumaa allilmaasjades. Selle saamise asemel korraldati talle avalikus kohas mahalaskmine. See juhtus juba 2000. aastal.

Peale seda valitses Eesti allilmaasjades näiline vaikus. Kui mitte arvestada samuti Tarankovi teadmisel toimuma pidanud Kalev Kure mõrva 2005. aastal.

Politsei sai kolmapäeva pärastlõunal kella 14 paiku teate, et Läänemaal Saunja külas on leitud tapetu. Politsei tuvastas, et tegu oli Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankoviga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles