Uuring: USA peaks alustama läbirääkimisi Talibaniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväelane Afganistani lastega.
USA mereväelane Afganistani lastega. Foto: SCANPIX

USA õpetlased usuvad, et Talibani seostest Al-Qaedaga on valesti aru saadud.

New York Timest kirjutas täna avaldatavast New Yorgi ülikooli uurimusest, mille autorid leiavad, et Talibani saab veenda Al-Qaedast lahti ütlema, vahendab AFP.

Enne 2001. aasta 11. septembri terroriakti olevat kahe äärmusrühmituse juhtide vahel olnud suured erimeelsused ning see vaenulikkus kasvas veelgi.

Uurimuse autorid Alex Strick van Linschoten ja Felix Kuehn töötasid aastaid Afhanistanis ning leiavad, et Talibani vastased sõjalised operatsioonid teevad kokkuleppe saavutamise ainult raskemaks.

Uurimus «Talibani eraldamine Al-Qaedast: Afganistani edu alus» teatab, et Talibani komandöride ja provintsijuhtide tapmine jätab liikumise järjest nooremate ja radikaalsemate võitlejate kätte ning see vaid kasvatab Al-Qaeda võimu.

USA peaks uurimuse kohaselt võimalikult kiirelt kaasama läbirääkimistesse Talibani juhid, enne kui kontroll grupeeringu üle enam võimalik pole. Poliitiline kokkulepe on vajalik, et saaks tegeleda islamiäärmusluse põhjustega. Vastasel juhul konflikt eskaleerub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles