Vene kodanikud Eestis eelistasid Ühtset Venemaad ja kommuniste

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Riigiduuma valimised Tallinnas.
Vene Riigiduuma valimised Tallinnas. Foto: Sander Ilvest

Vene riigiduuma valimistel Eestis osalenud Venemaa kodanikud eelistasid ülekaalukalt võimuparteid Ühtne Venemaa, teistest parteidest enam hääli said ka kommunistid.

«Valdav enamus Eestis elavaid Vene kodanikke toetasid võimuparteid Ühtne Venemaa. See on välismaal elavate Vene kodanike traditsiooniline eelistus, kuna just see partei assotsieerub neil esmajärjekorras Vene riigiga,» ütles Vene saatkonna esindaja BNSile.

Teisele kohale jäi Eestis esialgse häältelugemise põhjal Venemaa kommunistik partei. «See iseloomustab eelkõige valijate vanuselist struktuuri, kuna enamuse valimaskäinutest on vanemaealised,» lisati saatkonnast.

Teised kandideerinud parteid said Eestis elavatelt Vene kodanikelt märksa väiksema toetuse.

«Selle põhjuseks on eelkõige asjaolu, et neid ei ole Eestis elavate Vene kodanike jaoks kuulda - ei liberaaldemokraatlikku parteid, ei Õiglast Venemaad ega ka teisi,» selgitas saatkonna esindaja.

Täpsemad hääletustulemused peaksid selguma pärastlõunal.

Eestis käis Venemaa riigiduuma valimistel kahe päeva jooksul umbes 11 000 Vene kodanikku. Tallinnas ja Tartus andis üle 5000 Venemaa kodaniku ning samuti käis Narvas hääletamas üle 5000 inimese.

Vene keskvalimiskomisjoni eesistuja Ella Pamfilova teatas esmaspäeval, et võimupartei Ühtne Venemaa võitis 450-kohalise riigiduuma valimistel 343 mandaadiga põhiseadusliku enamuse, kommunistlik partei saab 42, Liberaaldemokraatlik Partei 39 ja Õiglane Venemaa 23 duumakohta.

Ühtne Venemaa saab üle 100 saadikukoha rohkem kui riigiduuma lahkuvas koosseisus, kus ta oli 238 mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles