Koort: mingit tuhandetesse ulatuvat 5. kolonni pole olemas (14)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Paintballi-sõdalased» valmistumas lahinguks.
«Paintballi-sõdalased» valmistumas lahinguks. Foto: Sven Andreson

Siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort lükkas ümber presidendiks pürgiva Mart Helme jutu ja kinnitas, et mingit 5000 noorest vene rahvusest mehest koosnevat 5. kolonni pole Eestis olemas.

Koort tõdes, et pärast Ukraina sündmusi on julgeolekuasutuste huviobjektiks olnud Eestis võimalikud ohugrupid ja nende seas mõned laskeklubid. «Kohe kindlasti ei ole nende liikmeskonna arvuks 5000 inimest. Kaitsepolitsei on öelnud kevadel, et tõsiseks muretsemiseks pole selles osas põhjust. Pole ka sügisel,» toonitas ta.

«Erinevate ohuhinnangute koostamine ja stsenaariumitega arvestamine on osa nende igapäevatööst. Meie julgeolekuasutusel on olemas ülevaade Eesti territooriumil toimuvast ja valmisolek põhiseadusliku korra tagamiseks ning me ei näe põhjust tegeleda spekulatsioonidega,» ütles Koort.

Asekantsler lisas, et kui kellelgi, sh Mart Helmel, on omalt poolt täiendavat konkreetset infot, mis puudutab ohtu põhiseaduslikule riigikorrale, tuleb see edastada kaitsepolitseile.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp kinnitas Postimehele, et ka kaitsepolitsei ei kinnita selliseid väiteid.

Presidendivalimisteks valmistuv EKRE esimees Mart Helme väitis eile Vikerraadio saates, et Eestis on 5000 hästi organiseeritud ja väljaõpetatud vene rahvusest noort meest, kes on mobiliseeritavad Eesti riigi vastu väga lühikese ajaga.

«Ma võin kinnitada, tuginedes – ma ei ütle, missugustele –, igatahes, teatud andmetele, et meil on organiseeritud 5. kolonn, umbes 5000 hästi organiseeritud ja väljaõpetatud noort meest, kes osalevad mitmesugustes laskeklubides, paintballi klubides, jahiseltsides ja muudes sellistes. Kellel on brigadirid, kes käivad harjutamas küll Männiku karjääris ja muudes kohtades ja kes on mobiliseeritavad Eesti riigi vastu väga lühikese ajaga,» vahendas ERRi uudisteportaal Helme sõnu.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles