Seeneline avastas metsast tõelise harulduse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilla kukeseen ehk mustuv kukeseen.
Lilla kukeseen ehk mustuv kukeseen. Foto: Wikipedia

Hobiseeneline Indrek Nuut avastas juhuslikult Valjala vallas metsas seenel käies üliharuldase seeneliigi, kirjutab Meie Maa.

Leitud seene puhul on tegemist lilla kukeseene ehk mustuv kukeseenega (Craterellus melanoxeros), mis on Eestis teise liigi kategooria kaitse all. 1989. aastal fikseeriti samalaadne leid Pärnu maakonnas Koonga vallas, kuid leiu kohta puudub tõendmaterjal.

«Eks ma alguses kahtlesin ka, kas tegemist on selle liigiga või mitte,» ütles politseinikuna töötav Nuut, kes alguses määras ise liigi seeneraamatu abil, kuid et kinnitust saada, pöördus ta asjatundjate poole. 

Nuut saatis pildi edasi tuvastamiseks keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialistile Tõnu Talvile, kes omakorda edastas selle seeneteadlasele Vello Liivile. 

«See on tõesti väga haruldane seen,» kinnitas 40 aastat seeni pildistanud ja uurinud Liiv, kes ka ise selle seenega esmakordselt kohtus. Saaremaal ei ole tema sõnul varem selle seeneliigi leide olnud. «Nii et kindlasti on tegemist esmasleiu kui sellisega,» kinnitas Liiv, kes on enda sõnul varem üritanud lillat kukeseent leida, kuid seni tulutult.

Loe leiust lähemalt Meie Maast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles