Ringkonnakohus kergendas peaministrit tappa ähvardanud mehe karistust

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivast ävardanud Martin Kattai kohtuotsuse väljakuulutamine.
Taavi Rõivast ävardanud Martin Kattai kohtuotsuse väljakuulutamine. Foto: Liis Treimann

Tallinna ringkonnakohus jättis tänase otsusega peaminister Taavi Rõivast tappa ähvardanud Martin Kattai (33) süüdi, kuid otsustas tema karistust kergendada.

Kaitsja Henrik Kirsimäe taotles 6. septembri istungil Tallinna ringkonnakohtult Kattai viivitamatut vanglast vabastamist. Ta tahtis, et Harju maakohtu süüdimõistev otsus tühistataks ning kriminaalmenetlus lõpetataks, kuna mehe tegevuses puudub süüteokoosseis. Alternatiivselt palus ta saata Kattai kriminaalasi maakohtule tagasi uueks läbivaatamiseks. 

Nimelt mõistis Harju maakohus selle aasta juuni keskel Kattai kõrge riigiametniku tapmisähvarduse eest süüdi ja karistas teda kaheaastase vangistusega, millest ta pidi kohe ära kandma kolm kuud. Ühe aasta ja üheksa kuu pikkune vangistus jäeti täitmisele pööramata, kui isik ei pane 3-aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.  

Ühtlasi mõistis kohus Kattailt välja menetluskulud 645 eurot ning määras talle 500 euro suuruse trahvi selle eest, et ta filmis ja pildistas kinniseks kuulutatud kohtuistungit ning avaldas videod ja pildi sotsiaalmeedias. Muu hulgas avaldas ta oma Facebooki kontol peaministri ristküsitluse. Kattai viidi vanglasse otse kohtusaalist.

Täna otsustas Tallinna ringkonnakohus jätta Kattai süüdi, kuid samas kergendada tema karistust kuue kuu võrra ehk karistada teda ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. Muus osas jäi Harju maakohtu otsus muutmata.

Ringkonnakohus nõustus maakohtuga, et mõistetud vangistusest peab Martin Kattai ära kandma kolm kuud ja ülejäänu tuleb jätta tingimisi täitmisele pööramata. Karistuse täitmisele pööratav osa loeti kantuks eelvangistuses viibitud ajaga.

Ringkonnakohus leidis sarnaselt maakohtule, et Kattai Facebooki postitused sisaldasid ähvardust peaminister tappa ja kannatanul oli alust seda ähvardust tõsiselt võtta. Ähvarduse muutis tõsiseltvõetavaks see, et Kattai otsis võimalusi pääseda peaministri lähedale, jälgis tema kodu ning ka seda, kuidas peaministrit ja tema kodu turvatakse.

Maakohtu mõistetud karistust kergendas ringkonnakohus põhjusel, et pidas mitut maakohtu otsuses raskema karistuse mõistmise kasuks toodud argumenti karistusseadustikuga või süütuse presumptsiooni põhimõtetega vastuolus olevaks.

Kohus: igaühel on õigus oma arvamusele

Ringkonnakohus pidas lubamatuks, et maakohus on arvestanud Kattai süüd suurendava asjaoluna tema kriitilist suhtumist pagulaspoliitikasse ning peaministri valelikuks pidamist. Kohus leidis, et Eestis on arvamusvabadus ja igaühel ongi õigus oma arvamusele valitsuse poliitika ja ka peaministri isiku kohta. Keelatud on üksnes oma veendumuse tõttu õigusrikkumiste toimepanemine. See tähendab, et arvamus, et peaminister on valelik ja valitsuse poliitika väär, ei anna õigust ähvardada peaministrit tapmisega.

Samuti ei nõustunud ringkonnakohus sellega, et maakohus võttis Kattaile karistust mõistes arvesse Kattai käitumist kohtumenetluses ning ebaviisakat suhtumist kohtusse ja menetlusosalistesse. Kohtuotsusega karistatakse isikut toimepandud kuriteo eest. Isiku ebaviisaka käitumise eest kohtus ja kohtu korralduste eiramise eest on kriminaalmenetluse seadustikus ettenähtud eraldi sanktsioonid, põhjendas ringkonnakohus.

Veel ei nõustutud maakohtu etteheitega Kattaile, et ta ei kahetsenud oma tegu, vaid õigustas seda. Süütuse presumptsiooni põhimõttest tulenevalt ei tohi sellega, et süüdistatav oma süüd eitab, põhjendada tema karistuse raskendamist. Maakohtu otsusest jääb mulje, et just seda on tehtud.

Kattaile esitati süüdistus selles, et ta on korduvalt ähvardanud Facebookis Eesti peaminister Taavi Rõivast tapmise ja tervisekahjustuste tekitamisega.

Tänase otsuse peale võib esitada kassatsiooni riigikohtule 30 päeva jooksul.

Riigiprokuratuur saatis Kattai tänavu jaanuari lõpus kohtu ette, leides, et tema käitumises oli selgeid ohumärke, kuna tema sotsiaalmeedias tehtud avaldused sisaldasid otseseid ähvardusi peaminister Taavi Rõivase kohta. Prokuratuuri hinnangul sisaldasid avaldused ühtlasi viiteid konkreetsetele sammudele, mida ta ähvardatava jälgimiseks teinud oli.

Kohtuprotsessi ajal käis ütlusi andmas ka peaminister Taavi Rõivas. Kattai ise end süüdi ei tunnistanud.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus nõudis mai lõpus Harju maakohtus toimunud istungil Kattai süüdi tunnistamist karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb rünnet kõrge riigiametniku elule ja tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles