Keskerakonna kaitsestrateegia: Toobal tegi nii erakordselt rumala tehingu, et see pole siduv (17)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja tol hetkel veel Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone pressikonverentsil.
Edgar Savisaar ja tol hetkel veel Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone pressikonverentsil. Foto: Jaanus Lensment

Keskerakonna kaitsestrateegia arbitraažikohtus hakkab põhinema sellel, et endine peasekretär Priit Toobal on võtnud Keskerakonnale nii erakordselt rumala ja parteid kahjustava kohustuse, et see pole siduv.  Keskerakond ja nende kaitsetiim loodavad, et strateegiat saadab kohtus edu.

Keskerakonda arbitraažikohtus esindav vandeadvokaat Paul Varul ütles Postimehele, et esiteks loodetakse lasta kohtul tuvastada garantiikirjade tühisus, kuna need on vastuolus heade kommetega.

Varuli sõnul annab tühisuse tuvastamiseks aluse asjaolu, et endine peasekretär Priit Toobal on oma allkirjaga Keskerakonnale võtnud liiga üldise ja laiapõhjalise kohustuse, andnud nö globaaltagatise.

Nimelt kinnitab üks garantiikirjade punkt, et «Keskerakond garanteerib kõiki Midfield OÜ rahalisi kohustusi kolmandate isikute ees», mis põhimõtteliselt tähendab, et Midfieldi iga suvalise rahalise kohustuse võib panna Keskerakonna õlule.

Varul märkis, et globaaltagatise puhul on riigikohus varem seoses hüpoteekidega leidnud, et selline tehing võib olla heade kommetega vastuolus ja seetõttu algusest peale tühine.

Varul märkis, et teiseks saab kohtus tugineda asjaolule, et Toobal on garantiikirjade andmisega Keskerakonna huve tõsiselt kahjustanud.  Nimelt annab seadus võimaluse tehing ka tagantjärele tühistada, kui esindaja on oma kohustusi rikkunud ja teine pool seda teadlikult ära kasutab.  

Varuli hinnangul on Toobal andnud välja partei huvisid kahjustavad dokumendid ja Paavo Pettai ning OÜ Midfield pidid sellest suurepäraselt aru saama.  Nüüd on Keskerakonnal võimalus teha tühistamisavaldus Midfieldile, mille Midfield saab muidugi vaidlustada.

«Usun, et meil on hea positsioon arbitraažikohtus,» ütles vandeadvokaat ja emeriitprofessor Paul Varul.

Lisaks rõhutas Varul, et Midfield ei saaks garantiikirjadest tulenevalt esitada enda nõuet, nõude saaks esitada vaid Midfieldi võlausaldaja. Praegusel juhul võib arbitraažikohus otsustada, et isegi kui garantiikirjad on kehtivad, ei ole Midfieldil endal siiski nõuet.

«Midfieldil ei ole garantiikirjadest tulenevalt endal mingit nõuet Keskerakonna vastu,» rõhutas Varul. Võlausaldajal aga võib olla, kui garantiikirjad on kehtivad.

Varul märkis, et arbitraažikohtus algab sisuline vaidlus tõenäoliselt alles aasta lõpus. «Realistlik prognoos on, et detsembris,» märkis Varul.

Arbitraažikohtu koosseis moodustatakse oktoobris. Kohus saab olema kolmeliikmeline.  

Erinevalt maakohtu otsusest pole arbitraažikohtu otsus vaidlustatav ja kuulub kohe täitmisele.

Kohus seadis Keskerakonna Toompeal asuvale peakontorile Paavo Pettai firmale OÜ Midfield antud garantiikirjade katteks hüpoteegi.

Harju maakohtu 15. septembri määrusega rahuldati Midfield OÜ arbitraažkohtusse esitatud hagi tagamise taotlus. Hagi tagamiseks on kohus nõustunud seadma Toom-Rüütli 3/5 kinnistutele hüpoteegid kogusummas 800 680 eurot. 

Garantiikirjade kogusumma on 730 000 eurot.

Keskerakonna endine peasekretär Priit Toobal allkirjastas kaks garantiikirja Paavo Pettai firmale Midfield 2014. aasta detsembris.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles