Madise: riigipea valimise protsess kiskus kiiva siis, kui kõik erakonnad oma kandidaatidega välja hakkasid tulema (9)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise
Õiguskantsler Ülle Madise Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Ülle Madise ütles ETV saates «Kahekõne», et riigipea valimise protsess kiskus kiiva juba siis, kui kõik erakonnad oma kandidaatidega välja hakkasid tulema, lootuses teha propagandat nii oma parteile kui ka oma kandidaadile, kirjutas ERRi uudisteportaal.

«See ei ole põhiseaduse vaimuga kooskõlas,» leidis Madise.

Õiguskantsler Ülle Madise tuletas käimasolevaid presidendivalimiste ümber toimuvat vaadates meelde, et Eestit kui parlamentaarset riiki juhib riigikogu, mitte president ning debattidel arutatavate teemadega võib inimestele jääda vale mulje.

Õiguskantsler pooldab riigikogus presidendi äravalimiseks kehtivat vähemalt 68 hääle nõuet ega näe probleemi, et see valimiskogusse jõuab. «Tegemist ei pea olema teise peaministriga, tegemist ei saa olla üksnes koalitsiooni presidendiga, siis liigutaksegi edasi valimiskogusse, ja nii on see ju ka mitu korda varem olnud,» põhjendas Madise.

Tema sõnul peab presindendi näol olema tegemist esindusliku ja mõjusa kujuga, kelle telefonikõnesid võtavad vastu ka mõjukate suurriikide juhid.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles