Pildid: Kadrioru maja keldrist leiti üliharuldased koopaämblikud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koopaämblikud Kadriorus.
Koopaämblikud Kadriorus. Foto: Eesti Loomakaitse Liit

Möödunud nädalal leidsid loomakaitse liidu vabatahtlikud Tallinnas ühe renoveeritava maja keldrist haruldased euroopa koopaämblikud, kes täna endale uue kodu saavad.

Kadriorus asuva maja keldrist leitud haruldased ämblikud transporditakse täna Laagris asuva Merekindluse rooduvarjendisse. Seda aitavad loomakaitsjatel teha keskkonnamet ja Eesti ainuke ämblike uurija, TTÜ Tartu kolledži doktorant Mart Meriste,

«Tegemist on täiesti juhuslikult leitud ämblikekolooniaga, sest tegelikult läksime me ehitusobjektilt minema toimetama siile ja otsima nahkhiiri,» rääkis loomakaitse liidu juhatuse liige Katrin Idla. «Üllatus oli suur, sest seda ämblikuliiki kohtab meil ju üliharva!»

Arahnoloog Mart Meriste sõnul on koopaämblikud oma erakordse eluviisi tõttu väga haruldased ja sõltuvad peaasjalikult hüljatud inimtekkelistest maaalustest rajatistest. Ämblikud elavad terve oma elu täielikus pimeduses ja on erakordselt valguspelglikud. Valgust taluvad vaid noorisendid ja nemadki lühikest aega.

«See lühike eluperiood võimaldab mõnel neist küll sünnipaigast lahkuda, kuid hüljatud koopad ja keldrid on nii haruldased elupaigad, et uue sobiliku leidmine on üliharv sündmus. Seetõttu oleks olemasoleva ja tugeva populatsiooni kahjustamine või hävimine selle haruldase liigi käekäigule tõsine löök,» rääkis ta.

Algselt oli plaanis koopaämblikud ümber asustada Ingeri bastioni käikudesse, aga kuna «sissetungijad» ei pruukinud sealse koloonia asukatele hästi mõjuda, otsustati nad toimetada just Merekindluse rooduvarjendisse.

Esimesed koopaämblikud leiti Eestis eelmise sajandi üheksakümnendate alguses ja täna elavad nad Eestis vaid mõnes üksikus keldris või maaaluses käigus. See ämblikuliik ei punu võrke, vaid püüab koobastesse tulevad putukad ise kinni.  

Meta Meinardi ehk euroopa koopaämblik kardab valgust ja elab kogu elu pilkases pimeduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles